ISLANDIJA

Poslanka dojila med razpravo v parlamentu

Sašo Avramovič
16. 10. 2016, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Česa takšnega med razpravo v parlamentu (še) nismo videli. Vsaj pri nas ne. Zgodilo se je na Islandiji, poslanka pa je v parlamentu razpravljala med dojenjem šest tednov stare hčerke. Novica zagotovo sodi v rubriko zanimivo, to pa se baje na Islandiji ni zgodilo prvič.

Vir: You Tube

Vsaj v našem parlamentu še nismo doživeli česa takšnega, kar se je to sredo dogajalo med razpravo v islandskem parlamentu. Poslanka Unnur Bra Konradsdottir je razpravljala med dojenjem šest tednov stare hčerke, sejo pa so v živo prenašale televizijske kamere. Poslanka je to opisala kot »najbolj naravno stvar na svetu«.

Hčerke to ni motilo

Dvainštiridesetletna poslanka Stranke neodvisnosti je kasneje povedala, da hčerke to ni motilo. »Prav nasprotno, motilo bi jo, če bi jo nehala dojiti, da bi lahko razpravljala,« je dejala mati treh otrok. Islandski mediji so po zanimivem dogodku potrdili, da se je to pri njih zgodilo prvič. Islandija je sicer znana po zavzemanju za enakost spolov, pa tudi po tem, da je leta 1980 dobila prvo demokratično izvoljeno predsednico, Vigdis Finnbogadottir.

»Narediš, kar moraš«

Po poslankinih besedah ostrina in odgovornost političnega življenja nista vplivali na njene materinske dolžnosti. »To je podobno vsaki drugi službi, narediš, kar moraš,« je dodala. Dojenje v javnosti je postalo vroča tema v številnih državah. Poslanka, ki je bila izvoljena v parlament leta 2009, je sicer članica odbora za socialne zadeve in vodja odbora za šolstvo.