697 kilogramov

Jankova buča rekoderka

pr
26. 9. 2016, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Buča velikanka Janka Lovšeta z Velike Ševnice pri Trebnjem je v soboto na 6. državnem prvenstvu za najtežjo bučo v državi v Mozirskem gaju pometla s konkurenco in s kar 697 kilogrami postavila nov slovenski rekord.

osebni arhiv
Ostala jim je samo ena, s katero so zmagali v Mozirskem gaju.

Prejšnji rekord je bil 657 kilogramov, ki ga je leta 2014 postavil Jankov sin Filip Lovše. Dolenjci so sicer v Mozirskem gaju v soboto slavili dvojno zmago, kajti drugo mesto je zasedla buča, ki jo je pripeljal Uroš Fifolt iz Koroške vasi, njegova je tehtala častitljivih 599 kilogramov.

Seme po naključju

osebni arhiv
Janko je ponosen na svojo bučo, s katero so pri hiši obdržali lovoriko.

Lovšetovi se z vzgojo buč velikank ukvarjajo že nekaj let. »Še vedno raste in do tekmovanja v Mozirju bo gotovo še kar precej pridobila,« nam je pred dnevi, ko so se še pripravljali na tekmovanje, povedala Jankova soproga Nina Lovše in poudarila, da je glavni »bučman« v njihovi družini njen soprog Janko. Po poklicu je sicer ekonomist, a mu gre vzgoja buč odlično od rok. »Prvo seme sem dobil po naključju, na Štajerskem, kjer so imeli razstavljene take buče. Takrat sem spraševal, ali lahko dobim seme, pa mi je lastnica rekla, da ne bo šlo, ker oni dobivajo semena iz Amerike. Takrat sem iz ene razbite buče na dvorišču pobral nekaj semen in že naslednje leto so mi zrasle tridesetkilogramske rastline,« je pred časom za Dolenjski list povedal Lovše.

Posebna nega

Lovšetovi so spomladi posadili tri buče in so jih posebej negovali, da bi jeseni vsaj katera od njih lahko sodelovala na tekmovanju. »Ena je nehala rasti, druga je počila pri 572 kilogramih, in tako nam je ostala samo ena, s katero smo šli v Mozirski gaj,« nam je pojasnila Lovšetova.