So velikanko ubili?

Orjaška anakonda

ud
26. 9. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zaposleni na gradbišču v Altamiri (Brazilija) so ujeli eno največjih kač, kar jih je bilo ujetih v zadnjem času. Orjaška anakonda je v dolžino merila neverjetnih 10 metrov, tehtala pa 400 kilogramov.

facebook
Kačo so delavci obesili na delovni stroj.

Delavci so razstrelili del votline, v kateri je očitno spala orjaška kača. Eksplozija je kačo spravila na plan in delavci so jo ujeli ter jo priklenili na enega od delovnih strojev. Kačo so fotografirali in nato fotografije objavili na družbenih omrežjih. 

Orjaška anakonda, ki jo je na plan prisilila eksplozija, naj bi tehtala 400 kilogramov.

Prava pošast 

Delavci so zapisali, da so odkrili pravo pošast, in vsaj glede na dimenzije to drži. Anakonda je ena največjih kač na svetu, po dolžini jo prekaša le mrežasti piton, vendar pa so anakonde v večini primerov težje. Ujeta kača je, če ima res deset metrov, zagotovo ena največjih anakond, kar smo jih imeli priložnost videti, saj v glavnem ne presežejo devet metrov. Izjemna kača je rekorderka tudi po debelini, saj bi lahko imela v premeru telesa kar en meter.

Nevarnost

Tako velike kače so seveda lahko nevarne tudi odraslemu človeku. Anakonde imajo, tako kot mnogi udavi, ostre zobe, obrnjene nazaj, ki delujejo skoraj kot trnki, da plen ne more uiti. Čeprav anakonde seveda nimajo strupa, je ugriz lahko izjemno neprijeten zaradi bakterij in lahko povzroči resne okužbe ter v skrajnih primerih tudi smrt. Tako velika žival ima dovolj moči, da ubije odraslega človeka, otroka pa bi lahko tudi pojedla. A tako kot večina živali se stika z ljudmi izogiba in bo raje zbežala, kot da bi dejansko napadla človeka. Do napada bi prišlo le, če se kača ne bi imela kam umakniti.

facebook
Če se izkaže, da so fotografije resnične, so delavci ubili eno najbolj veličastnih kač na svetu.

Življenje in smrt

Ni sicer znano, ali so delavci kačo ubili ali ne. S fotografije tega sicer ni mogoče razbrati, a najverjetneje tako težke kače na delovni stroj ne bi mogli privezati, če bi bila še živa. Žal se je najverjetneje znova pokazalo, kdo je v resnici pošast, saj skoraj gotovo ni bilo nobene potrebe, da bi kačo ubili. V divjini sicer anakonde redko živijo dlje od deset let, v ujetništvu pa zdržijo tudi več kot trideset let. Pri omenjeni kači bi starost težko ocenili, a glede na velikost je verjetno presegla številko 10, žal pa potem naletela na delavce. Seveda obstaja tudi možnost, da so fotografije lažne.

Izgradnja jezu

Kačo so delavci našli med gradnjo jezu na območju Para. Brazilija se tako kot mnoge druge države sooča z izgubo naravnega habitata zaradi želje po industrializaciji, dobičku in novih naravnih virih. Pri tem pa ne trpijo le živali, temveč tudi domorodci, ki jih razna zasebna podjetja poskušajo izseliti, in če nočejo oditi, problem rešijo tudi z nasiljem. Jez na reki Xingu bo četrti največji jez na svetu, takoj za jezom treh sotesk na Kitajskem.