Pasji policist

Rekorder, slep na eno oko

pr
12. 7. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ovčarja Dona so v ekipi puljske policije sprejeli, ko je bil star 18 mesecev. Zdaj je star 10 let, muči ga visok očesni pritisk, a še vedno več kot odlično opravlja svoje policijsko delo. V rekordnem času namreč najde skrita eksplozivna sredstva in navdušuje tako domačine iz Pulja kot številne turiste.

fb
Ovčar Don

Pred dnevi je Don svoje sposobnosti pokazal v centru Pulja. Z ekspresno najdbo sumljive naprave v vozilu je navdušil vse prisotne. Na srečo je šlo zgolj za prikazano vajo na mednarodni dan boja proti zlorabi drog in prometu z njimi. A tisto, kar je gledalce najbolj navdušilo, je dejstvo, da je pes na desno oko popolnoma slep. Vendar pa mu to, kot pravi njegov trener Kristian Orešković, ne predstavlja nikakršnih težav.

Skupaj že devet let

V vsej svoji dosedanji policijski karieri je marljivi Don sodeloval v več kot 200 akcijah in vseskozi stoji ob strani svojemu prijatelju policistu, s katerega ne umakne pogleda.

»Don mi je kot brat, sin, družina, partner in najboljši prijatelj. Z njim delam že polnih devet let, skupaj sva kar trikrat na teden. Sicer pa iskanje sumljivih predmetov vadimo na način, da se tako v odprte kot zaprte prostore postavijo razna sredstva,« je povedal Orešković in pojasnil, da so Donovo težavo z očesom želeli rešiti z operacijo.

»Lansko leto je bil operiran, vendar operacija ni uspela,« je dodal policist in ponosno zaključil, da je Don kljub vsem težavam pred nekaj leti med preiskavo neke družinske hiše v zgolj desetih minutah odkril ročno bombo. Odkar je oslepel, se očitno veliko bolj zanaša na izjemen voh in sluh.