Noro visoke cene

Branjevka: Uničuje nas zelena mafija

T.L.
12. 7. 2016, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med turistično sezono prigod o zasoljenih cenah na sosednjem Hrvaškem ne zmanjka.

Arhiv Svet24
Rovinjčani se namesto na tržnico odpravijo po sadje in zelenjavo v sosednja mesta ali trgovske centre.

Dopustniki, pripravite se, ko boste na sosednjem Hrvaškem kupovali sadje in zelenjavo. Pisali smo (in bomo še) o cenah, ki so skočile v nebo. Zdaj pa so na portalu 24sata.hr pod drobnogled vzeli tudi cene sadja in zelenjave. In slika je takšna: za kilogram grozdja ali fig v Rovinju boste odšteli 60 kun ali dobrih 8 evrov, za breskve in nektarine po 50 kun ali skoraj 6,7 evrov, za paradižnik pa 40 kun oziroma 5,3 evrov.

Prevladala je 'zelena mafija'...

Prodajalec, ki prodaja izdelke na najbolj dragem delu rovinjske tržnice, ni bil najbolj navdušen nad vprašanjem o visokih cenah, je hitel poudariti, da cene na rovinjski tržnici niso nič višje od tistih na benečanski. Ena od prodajalk pa se je hudovala: "To je bila nekoč prava zelena tržnica z zmernimi cenami za vsakogar. No, zdaj je tu 'zelena mafija'. Preprodajalci, ki nimajo niti kvadratnega metra zemlje, prodajajo izdelke po vrtoglavih cenah in uničujejo posel tudi nam, ki imamo precej nižje cene in živimo od teh pridelkov, ki jih vzgojimo na družinskih posestvih." Nezadovoljna je, da se je Rovinj znašel na slabem glasu odiralca turistov.

Domačini se po sadje in zelenjavo pogosto odpravijo v kakšno drugo mesto v bližini ali enostavno potrebno za nižjo ceno kupijo v po trgovskih centrih.

Za navadno vodo 2,5 evra

Ampak tudi turisti več ne padajo na "poceni", no v resnici zelo drage trike prodajalcev in tudi gostincev. V lokalu v Rovinju v enem lokalu želijo 20 kun za pol litra navaden vode. To sta dobra dva in pol evra...

Domačini v Splitu povedo, da je v sezoni potrebno za čevapčiče s krompirčkom in ajvarjem odšteti 78 kun (10,43 evra), po koncu sezone pa cena znova pade na 30 kun ali štiri evre. Razlika je očitna, mar ne? 

Sicer pa se lahko zgodi, da tudi za dve jajci s šunko plačate 110 kun (skoraj 15 evrov), turist se je v Splitu pritožil nad kozarcem vina, za katerega je plačal 11 ameriških dolarjev. Piščančji sendvič vas lahko stane 85 kun ali dobrih enajst evrov, hamburger pa 95 kun (12,71 evra). Nemec je v Pulju plačal za lignje na žaru z blitvo 140 kun ali skoraj 19 evrov. Če si obrok privošči družina, je prav lahko izračunati strošek. H kateremu je potrebno prišteti še pijačo. V Pulju prodajajo tudi paniranega osliča za 120 kun ali 16 evrov.