Odri me nežno

Zasoljene cene: v gostilne na Hrvaškem le v družbi domačinov?

T.L.
21. 6. 2016, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Gostinci so namazani z vsemi "žavbami": če boste dopustovali na Hrvaškem, se pripravite na visoke cene in morebitne prevare pri naročilih rib.

Ste pripravljeni za ocvrta jajca z malo šunke plačati 14,63 evra ali 110 kun? Ali za najbolj običajno pico skoraj 12 evrov? Solata s tunino stane 15,30 evrov, porcija mešanega mesa iz svinjine od 16 evrov do skoraj 20 evrov, kapučino 4,66 evra, 2 dcl vina pa 2,39 evra, zasoljene cene hrvaških gostincev našteva Slobodna Dalmacija. To pa še ni vse, saj hrvaški gostinci razkrivajo tudi številne prevare, ki se jih ob zasoljenih cenah poslužujejo nekateri stanovski kolegi.

Tisti, ki so pred mesecem dni obiskali hrvaška turistična mesta od Rovinja in Opatije, Zadra in Splita do Dubrovnika, še pomnijo, da so tedaj za popolnoma isto ponudbo plačali bistveno manj. In se ne motijo, saj hrvaški gostinci z najbolj običajnimi jedmi zaslužijo tudi do 300-odstotno osnovno vrednost jedi. No, izjema so "domačini", ki jim ponekod gostinci ponudijo nižjo ceno, ki je sploh ni na ceniku, ker gre pač za "domačega gosta". Tovrstno prilagajanje cen je seveda nedovoljeno, vendar pa mora kršitelje najprej uloviti inšpektor. 

Dvignili cene do 50 odstotkov

V zadnjem mesecu dni je tako del gostincev tiho spremenil cenike in cene dvignili od 15 pa vse do 50 odstotkov. O tem se kaj več ni pisalo, saj imajo gostinci pri oblikovanju cen prste roke, inšpektorji pa zavezane roke.

Po pisanju časnika se tudi domačini zgražajo, ko za isto pivo v istem lokalu ob bližanju glavne turistične sezone plačajo 5 kun ali dobrega pol evra več, ampak s tem gostinci niso v prekršku.

Kot pa opozarja Slobodna dalmacija, je odiranje turistov preseglo vse meje in jih bralci vsakodnevno obveščajo o novih in novih primerih odiranja turistov.  

Ste dobili lignjune, plačali pa lignje?

Ste morda kdaj naleteli na lignje, ki je bil precej gumijasti in ste mislili, da je kriva le njihova slaba priprava? No, glede na pisanje Slobodne Dalmacije je velika verjetnost, da sploh niste dobili lignjev. Številni lokalni, ki na jedilnem listu ponujajo lignje, na krožnikih dejansko postrežejo, kot pravijo Hrvati, lignjune. Razlika v ceni je očitna: če se nabavna cena za kilogram lignja giblje od 100 do 200 kun (13,30 evra do 26,6 evra), pa gostinca kilogram lignjuna stane od 15 po 20 kun oziroma od 2 do 2,66 evra. Razlika v ceni je očitna.

Časnik tudi piše o primeru enega od gostincev, ki je v Istri kupil nekaj ton lignjunov, jih zamrznil in jih zdaj prodaja za pražene lignje po 10,64 evra ali 80 kun na porcijo. Gostje razlike ne opazijo, gostinec pa na enem kilogrami lažnega lignja zasluži 400 kun oziroma dobrih 53 evrov.

Za hišno vino skoraj 5 evrov

Ena od najemodajalk apartmajev je za časnik povedala, da je gostom, ki jih je imela v apartmaju, svetovala večerjo v središču Splita. Vrnili so se zgroženi, saj so za običajno zeleno solato plačali skoraj 8 evrov ali 60 kun, za kozarček hišnega vina pa 35 kun ali 4,66 evra.

V Splitu tudi cveti posel odpiranja picerij. "Pica, ki jo obložiš z najboljšimi sestavinami (šunka, sir, gobe) v proizvodnji stane od 10 do 15 kun, gostinci izven središča mesta pa jih prodajajo za 40 do 50 kun. To je primeren zaslužek. Tistim, v središču mesta, pa je ta cena prenizka in računajo tudi dvakrat več," se je pridušal gostinec iz centra Splita. Podobna zgodba je s porcijo mešanega mesa iz svinjine, ki se jo prodaja po ceni teletine. Ribo kokot (morsko lastovica) pa tujcem prodajajo (in zaračunavajo) za škarpeno.