Oblak pepela

Skrivnost vulkanskih strel razkrita

ud
20. 6. 2016, 21.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Znanstveniki so končno ugotovili, kateri proces ustvarja spektakularne strele med izbruhi vulkanov. Fotografije tega dih jemajočega pojava ljudje občudujemo že mnogo let, toda do nedavnega je bil vzrok neverjetno lepih, a nevarnih vulkanskih strel skrivnost.

Wikipedia
Z analizo strel je celo mogoče predvidevati, kako velik bo oblak pepela.

Vulkanske strele nastajajo v oblakih pepela, in ne v nevihtnih oblakih. Znanstveniki so dolgo razpravljali o tem, ali so strele posledica statične elektrike prahu ali ledenih delcev, ki se naredijo v teh oblakih. Zdaj, po obsežni študiji izbruhov na japonski gori Sakurajima, raziskovalci z univerze Ludwig-Maximilian v Münchnu pravijo, da jim je končno uspelo najti odgovor – s pomočjo visoko zmogljivih fotoaparatov in akustičnih meritev.

Končno so ugotovili, kako se v pepelnatih oblakih vulkanov ustvarijo strele.

TRENJE

Izkazalo se je, da je način, s katerim se napaja statična elektrika, trenje s pepelom, ko ga vulkan izvrže iz kraterja. Ta elektrifikacija vzhajajočega pepela in prahu je pravzaprav tisto, kar proizvaja strele v bližini bruhajočih vulkanov. Ločena študija, z drugo ekipo znanstvenikov, pa je odkrila, da ko se oblaki pepela dvignejo dovolj visoko, lahko kopičenje ledenih delcev povzroči še bolj spektakularne strele. Z analizo strel je možno celo predvidevati, kako velik bo oblak pepela.

 1,4 milijarde – strel na leto na Zemlji ustvarijo oblaki vseh vrst.

OPOZORILA

»Ne glede na velikost izbruha je pepel povezan z električnimi izpusti,« je dejal vulkanolog dr. Corrado Cimarelli. »To bi lahko merili in uporabili pri ocenitvi višine in količine izbruhanega pepela. In to z varne razdalje nekaj kilometrov ter v slabi vidljivosti. Tako bi lahko ocenili porazdelitev pepela v ozračju že na začetku in opozorili oblasti v letalstvu,« je dodal.