Bizarno

FOTO: Kaj nas čaka v knjigi rekordov 2017

ud
11. 9. 2016, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Guinnesova knjiga rekordov je gotovo ena najbolj nenavadnih knjižnih uspešnic. Prva knjiga je izšla že daljnega leta 1954, njen nastanek pa ima prav tako nenavadno zgodbo, kot je nenavadna knjiga sama.

Arhiv izvajalca
Najvišji skok lame – Lama Caspa iz severnega Walesa je preskočila 94,5 cm visoko prepreko in se s tem skokom zapisala v knjigo.

20. novembra 1951 je sir Hugh Beaver, takratni upravni direktor pivovarne Guinness, odšel na lov s svojimi prijatelji. Po zgrešenem strelu na zlato prosenko so se začeli prepirati, kateri ptič v Veliki Britaniji je najhitrejši – zlata prosenka ali rdeči petelin. Mimogrede, hitrejša je zlata prosenka.

Knjiga je tudi sama po sebi rekorderka, saj je bila prodana v več kot sto milijonih izvodov, v 100 državah, in bila je prevedena v 37 jezikov. 

Tisti večer je poskušal najti odgovor na to vprašanje, a ga v knjigah, ki jih je imel pri sebi, ni našel. Premišljeval je, da mora biti ogromno podobnih vprašanj, ki si jih ljubitelji piva zastavljajo v pubih, pa nanje ne dobijo odgovorov (kar je gotovo pripeljalo tudi do ogromno barskih pretepov). Hugh je nato pomislil, da bi bila knjiga, ki bi imela vse te odgovore, vsekakor nekaj novega.

Eden od zaposlenih v pivovarni (Christopher Chataway) je nato Hughu povedal, da ima dva prijatelja, ki se ukvarjata z iskanjem dejstev, in Hugh ju je najel, da sta leta 1954 napisala prvo knjigo rekordov. Natisnili so tisoč izvodov in jih podarili za darila. Leto pozneje je izšla prva Guinnessova knjiga rekordov, ki je imela 198 strani, že nekaj mesecev po izdaji pa se je povzpela na vrh najbolje prodajanih knjig v Veliki Britaniji.