Iphone 7 in 7 plus

Appla se ne spodobi podcenjevati

Marjan Kodelja
10. 9. 2016, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Iphone 7 ne prinaša ničesar revolucionarno novega. A ima deveta reinkarnacija dovolj izboljšav, da ostaja v vrhu ponudbe pametnih telefonov.

Iphone 7 je že deseti po vrsti, ker pa je naslednje leto njegova deseta obletnica, že zdaj padajo stave, kakšen bo naslednji.

Kar pa še ne pomeni, da se pri Applu lahko oddahnejo. Zadnje mesece se namreč soočajo z občutnim padcem povpraševanja po njihovem najpomembnejšem izdelku in veliko vprašanje je, ali bo iphone 7 spet obudil zanimanje zanj. Tekmeci so namreč neizprosni in vsem je čast krasti uporabnike Applu, predvsem Kitajcem pa to uspeva z vse bolj kakovostnimi izdelki po veliko nižjih cenah. Kot pravilno se izkazuje tudi mnenje nekaterih, da je Apple pod Timom Cookom finančno bogatejši, vendar mu manjkajo vznemirljive naprave, ki jih je v času pokojnega Steva Jobsa imel.

Apple je že zadnja dva modela naredil manj občutljiva na vodo, sedmica pa je tozadevno veliko boljši »kopalec«.

Podoben lanskemu in predlanskemu modelu

Običajno je, da Apple vsako drugo leto predstavi nekaj, kar tako ali drugače spremeni telefon, naj bodo to spremenjen videz, večji zaslon ali nove funkcije. Morebiti so zato nekateri pričakovali popolnoma nov videz telefona, a ni bilo tako niti v preteklosti. Prvi trije modeli so si bili dokaj podobni, nato pa je prišel dezign, za mnoge sploh najboljši do zdaj. Zdržal je kar štiri leta oziroma še dlje, če upoštevamo tudi model SE. Trenutna oblika, kajpada je takšen tudi iphone 7, se zato nadaljuje v tretje leto, in to pravzaprav ni nič presenetljivega.

Tudi Samsung je takisto storil s svojimi »galaksijami«. Kar pa ne pomeni, da na ohišju iphona ni sprememb. Plastični trakovi, pod katerimi so antene, niso več sredi hrbtišča, ampak so pomaknjeni proti robovom, prehodi med prednjim delom iz stekla in hrbtiščem iz aluminija pa so gladkejši. Pod zaslonom ni več gumba domov, zamenjala ga je na dotik občutljiva površina. In najpomembnejše: iphone 7 je odporen proti vodi in prahu. Apple se je tudi upal narediti, kar drugi napovedujejo. Na telefonu ni več avdio vtiča, njegovo funkcijo prevzema priključek »lighting«  in sedmica ima vgrajena dva (stereo) zvočnika. Poleg tega so predstavili nove brezžične slušalke AirPods.

Izboljšave pod pokrovom

Zadnja leta ima vsaka generacija nov procesor, letos je to A10 fusion. Kajpada je hitrejši od lanskega, tako kar zadeva procesorsko moč kot tudi grafične zmogljivosti. Ima štiri jedra, dve za zahtevne naloge, dve pa za manj zahtevne, ko telefon zato porabi manj energije. A roko na srce. Večina uporabnikov tega ne bo občutila, le oni, ki želijo iz svoje žepne zverine iztisniti vse, kar se da. Pomembnejša je sprememba v količini pomnilnika, toliko bolj, ker bo prej na vrbi rodilo grozdje, kot pa da bo iphone dobil režo za pomnilniške kartice.  Šestnajstgigabajtne različice ni več, kajti tudi uporabna ni, so pa 32-, 128- in 256- gigabajtna. Zaslon je ostaja bolj kot ne enak, le da je po vzoru zaslona tablice Air Pro zmožen prikazati večji barvni razpon in je svetlejši. Druge dodelave so manj pomembne, a vendarle pripomorejo k boljšemu delovanju celote.

Apple je predstavil tudi novo generacijo ure, s hitrejšim procesorjem, svetlejšim zaslonom,  vgrajenim GPS in odpornostjo do globine 50 metrov, med različicami pa je tudi ura z ohišjem iz keramike.

Prenovljena kamera

Ker so tekmeci iphone prehiteli v kakovosti fotografij, je Apple pričakovano vrnil udarec. Izboljšano je fotografiranje oziroma snemanje v slabših svetlobnih razmerah, bliskavica ima štiri LED-diode, dve oddajata hladnejšo, dve pa toplejšo svetlobo, oba modela pa imata optično stabilizacijo slike. Skupno jima je tudi novo dvanajstmilijonsko tipalo. Večji iphone ima dvooko kamero, ena je ozko-, druga pa širokogledna, kar omogoča dvakratno optično povečavo brez premikajočih delov v objektivu. Kar se nam zdi bolj posrečena rešitev od druge možnosti, ko ena vidi v barvah, druga pa le črno-belo (huawei p9). Novo tipalo (sedemmilijonsko) ima tudi prednja kamera.