Prenosniki

Videz ni vse, a je pomemben

Marjan Kodelja
10. 9. 2016, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Intel je pred dnevi predstavil sedmo generacijo procesorjev Core. Poleg tega, da so zmogljivejši od predhodnikov, so tudi desetkrat energijsko učinkovitejši od prve generacije.

Iznajdba Lenova, tablica Yoga Book, je ena bolj zanimivih letos. Je papir tisto, kar manjka, da bi bile tablice spet zanimive?

Pričakovano so izdelovalci sejem IFA izkoristili za prikaz prvih izdelkov z novimi procesorji, pri čemer bodejo v oči ultratanki prenosniki in naprave »dva v enem«, ki se oblikovno in funkcijsko zgledujejo po Microsoftovi hibridni tablici Surface. Prikazali so jih tako rekoč vsi, ki v tem poslu še kaj pomenijo, pri čemer so izpostavili estetski vidik, tankost, ceno pa malo manj, kajti v tem vidiku med njimi ni večjih razlik.

Lenovo yoga 910 je nadaljevanje uspešne serije hibridnih prenosnikov, ki se je začela pod imenom Yoga Pro. 

Menda najbolj prestižni »ultratankež«

Asus vsako leto predstavi več novih modelov, ki pravzaprav niso slabi, vendar jim vedno nekaj manjka, da bi izplavali na površje. Letošnji ultratanki prenosnik Zenbook 3 je res zelo tanek, tanjši od Applovega vzornika, zato ga že opisujejo kot model Macbook s sistemom Windows in posledično lahek prenosnik. Ima dobro avtonomijo baterije ter kakovostno in trdo ohišje iz aluminijeve zlitine. Estetko in zmogljivostno prepriča, poleg procesorja i7 ima tudi terabajtni pogon SSD, zanj pa zahtevajo dva tisočaka. Vendar se ne moremo znebiti občutka, da je 12,5-palčni zaslon za takšno zmogljivost malenkost premajhen. Zanimiva sta tudi hibrida Transformer 3 pro in 3, ki sta čistokrvni napravi tipa »dva v enem«. Razlike so bolj kot ne v zmogljivostih, načinu priklopa tipkovnice in posledično ceni.  

Zanimiv poskus, vendar ne ravno nov

Tudi v prenosnike prihaja tehnologija hitrega polnjenja baterij, ki baterijo do malce več kot polovice napolni v razumljivo kratkem času. 

Lenovo je kajpada tudi predstavil novosti, med katerimi model Yoga 910 ne preseneča toliko kot po svoje zanimiv model Yoga Book s »sistemom« za digitalizacijo pisanja oziroma risanja po običajnem listu papirja. Če smo odkriti, smo nekaj takšnih poskusov v preteklosti že zasledili, a se niso prijeli, je pa tudi mogoče, da je ravno »papir« tisti dodatek, ki bo ponovno vzbudil zanimanje za tablične računalnike. Po drugi strani je prinesel nekaj osvežitve na sicer dokaj dolgočasen trg. Videti je kot manjši prenosnik, vendar pod zaslonom ni običajne tipkovnice z mehaničnimi tipkami, temveč velika gladka površina, občutljiva na dotik. Če želimo, potem se na njej osvetli tipkovnica, občutek tipkanja na njej pa je podoben tistemu na zaslonski tipkovnici. Lahko pa tja položimo list papirja in po njem pišemo s »kulijem«, ki ima v sebi še nekaj elektronike. Vsak njegov premik naprava zabeleži in identična slika s tisto na papirju se hipno prikazuje tudi na zaslonu.

4K prej izjema kot pravilo

Zasloni ločljivosti 4K v tej kategoriji mobilnih naprav niso običajni, pa tudi nižje ločljivosti 2K so bolj izjema kot pravilo. Je pa zato večina opremljena z različnimi sicer zvenečimi tehnologijami za izboljšavo slike, katerih dejanska uporabnost utegne biti vprašljiva. Prav tako je bilo letos več poudarka na zvoku, tako da prenosniki in tablice s štirimi zvočniki niso več redki!