UGRABITELJ

Skrivnost dokončno razkrita?

Urban Klančnik
10. 9. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Leta 1971 je neznani moški ugrabil letalo in od letalske družbe zahteval 200.000 dolarjev. Mediji so moškega poimenovali D. B. Cooper, a nihče v resnici ne ve, kdo je bil. Do tega trenutka.

Wikipedija
Robert Weckstraw

Režiser Thomas Colbert, ki že več let raziskuje zgodbo drznega ugrabitelja, je namreč prepričan, da ve, kdo je D. B. Cooper v resnici.

Ugrabitev

4. novembra 1971 je moški, ki je imel s seboj le aktovko, prišel na letališče v Portlandu in kupil enosmerno vozovnico do Seattla. Predstavil se je kot Dan Cooper. Vkrcal se je na letalo Boeing 727-100 in se usedel na sedež 18 C v zadnjem delu letala. Očividci se ga spominjajo kot moškega srednjih let, visokega okoli 1,78 metra. Nosil je temen dežni plašč in temno obleko.

Robert Henry Rackstraw danes:
Robert je preživel leto in pol v zaporu, nato pa se je preselil v Riverside, kjer je delal za občino. Kasneje je celo poučeval pravo na Univerzi v Kaliforniji. Trenutno živi na svoji jahti z imenom Poverty sucks (Revščina smrdi) v San Diegu.

Sredi leta je Cooper (kasneje so ga mediji bolj ali manj brez razloga poimenovali D. B. Cooper) dal stevardesi Florence Schaffner sporočilo na papirju. Florence je mislila, da jo osvaja in da je na papirju pač njegova telefonska številka, zato ga je dala v svojo torbico. Takrat se je Cooper sklonil k njej in ji dejal, naj prebere sporočilo, ker ima s seboj bombo. V sporočilu, ki ga je Cooper kasneje vzel s seboj, je pisalo, da ima pri sebi bombo in da želi, da se stevardesa usede k njemu. Stevardesi je pokazal aktovko, v kateri je bilo nekaj, kar je bilo podobno bombi. Nato ji je dejal, da želi na letališču v Seattlu dva tovornjaka, ki bosta napolnila rezervoar letala, štiri padala (dve glavni in dve rezervni) ter 200.000 dolarjev (danes bi bil ta denar vreden okoli 1,5 milijona evrov). Florence je zahteve predala pilotoma, ta pa sta jih predala kontrolnemu stolpu v Seattlu. Na letalu je bilo še 36 potnikov, ki so jim sporočili samo, da bo prišlo do manjše zamude.

Wikipedija
Primer D. B. Cooper je eden najbolj zloglasnih v ameriški zgodovini.

Pristanek in zahteve

Pri podjetju Northwest Orient so se odločili, da bodo z ugrabiteljem sodelovali. Cooper je dobil vse, kar je zahteval, tudi denar. Ko so letalo ponovno napolnili, je Cooper izpustil vse potnike in člane posadke razen obeh pilotov. Tema je dal načrt leta proti Mehiki. Voziti sta morala 190 km/h na višini 3000 metrov. Dejal jima je tudi, naj imata odprto podvozje. Okoli osme ure zvečer je Cooper odprl vrata zasilnega izhoda in izskočil iz letala.

Vsi takratni strokovnjaki so bili mnenja, da Cooper skoka iz potniškega letala na takšni višini ne bi mogel preživeti, a njegovega trupla niso nikoli našli. Leta 1978 je osemletni deček južno od Vancouvra našel tri pakete denarja, ki ga je dobil Cooper. S tem so bili mnogi preiskovalci prepričani, da je Cooper umrl med skokom.

Teorije

Robert Henry Rackstraw:
Lahko da sem zloglasni D. B. Cooper, a se bojim višine.

A kot kaže, je D. B. Cooper denar tam pustil namerno, da bi preiskovalci mislili, da je umrl med skokom. Paketi so bili namreč skupaj, drug poleg drugega, kar bi bilo praktično nemogoče, če bi jih raznesel najprej veter, nato pa še voda. A vse do danes nihče ni mogel dokazati, da je D. B. Cooper umrl ali preživel.

Režiser Thomas Colbert pa je zdaj prepričan, da lahko od FBI dobi dokaze, da je D. B. Cooper v resnici Robert Henry Rackstraw (72). Robert je bivši vojaški pilot helikopterja in vietnamski veteran, ki živi v San Diegu. Leta 1978 so ga sicer aretirali zaradi ponarejanja dokumentov. Thomas je od FBI zahteval dokumente preiskave, ki pa jih FBI noče predati, zato se je Thomas odločil za tožbo, s čimer bi prisilil FBI, da mu izroči dokumente.

Wikipedija
DB Cooper

FBI je sicer večkrat izprašal Roberta, ki je večkrat prišel v navzkriž z zakonom, a so ga odpisali kot dejanskega osumljenca. Roberta so nato želeli aretirati zaradi ponarejanja, a je zbežal z letalom. Čez nekaj časa je sporočil, da je zagorel eden od motorjev in da bo strmoglavil. Policija ni našla razbitin, so pa Roberta ujeli nedaleč stran, ko je poskušal ponarediti pilotske izkaznice. Ko so ga vprašali, ali je on D. B. Cooper, je odgovoril, da bi prav lahko bil, ampak da se boji višine. Vsekakor je možno, da je Robert eden najbolj premetenih zločincev v zgodovini ZDA.