Sirija

Po 13 urah sta si segla v roki: bo načrt olajšal nasilje?

T.L./STA
10. 9. 2016, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

ZDA in Rusija dosegli dogovor o premirju v Siriji.

Twitter
Premirju v Siriji, ki sta ga sleenili ZDA in Rusija, bo začelo veljati v ponedeljek.

Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta se ponoči po 13 urah pogajanj v Ženevi uspela dogovoriti o premirju v Siriji, ki bo začelo veljati v ponedeljek. Če bo premirje držalo teden dni, bodo zračne sile ZDA in Rusije začele skupaj napadati položaje terorističnih skupin. 

Kerry je izrazil upanje, da bo načrt zmanjšal nasilje, olajšal trpljenje in obnovil prizadevanja za mir in politično tranzicijo v Siriji.

O Asadu nič

O usodi predsednika Bašarja al Asada se Kerry in Lavrov nista dogovorila, vendar je vodja ameriške diplomacije izrazil upanje, da bo Rusija pritisnila nanj, da zaustavi konflikt in pride za pogajalsko mizo.

Lavrov je povedal, da sta se kljub težavam, nezaupanju in oviram uspela dogovoriti o paketu dokumentov, ki ustvarjajo pogoje za vrnitev k političnemu procesu.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura, ki je bil prav tako v Ženevi, je dogovor pozdravil in napovedal, da gre z njim v New York iskat mednarodno podporo. "ZN upajo, da se bo politična volja, ki je pripeljala do tega razumevanja, ohranila," je sporočil de Mistura.

Eden ključnih delov dogovora je, da se Asadove in opozicijske sile umaknejo stran od poti za oskrbo obleganega Alepa s humanitarno pomočjo.

Državljanska vojna v Siriji je od leta 2011 zahtevala skoraj 300.000 življenj, polovica prebivalstva države pa je morala zapustiti svoje domove.

Lavrov je sicer dejal, da ne more 100-odstotno obljubiti, da se bodo vse strani držale premirja. Če se ga bodo držale teden dni, bodo ameriške in ruske zračne sile skupaj napadale teroriste Al Nusre, ki je izpostava teroristične mreže Al Kaida v Siriji, in teroriste Islamske države (IS).

O območjih, kjer bodo napadali, sta se Kerry in Lavrov dogovorila, tam pa bo dovoljeno leteti le Američanom in Rusom, ne pa tudi zračnim silam Asada.

Lavrov je zatrdil, da je Rusija že dlje časa pozivala k tesnejšemu sodelovanju z ZDA v boju proti teroristom v Siriji.

Pentagon je nemudoma opozoril, da je vsako morebitno vojaško sodelovanje med ZDA in Rusijo odvisno od polnega uresničevanja oziroma spoštovanja določil dogovora o premirju.