Brutalno

Izkoriščal nedolžno babico

zf
9. 9. 2016, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Srb, živeč na Danskem, je starejšo žensko najprej povabil k sebi na podaljšani vikend, nato pa jo je zaprl v klet in jo več kot mesec dni fizično in psihično zlorabljal ter od nje zahteval denar.

Profimedia
Ustrahoval jih je, jih zlorabljal in jim praznil račune. (fotografija je simbolilčna)

Oseminpetdesetletni Srb Lazar Tideman, živeč v danskem mestu Odense, je obsojen na triletno zaporno kazen in izgon iz države, potem ko je v ujetništvu več kot mesec dni zlorabljal 71-letno starko, poročajo danski mediji. Sodnica Brigit Torsen s sodišča v Odensu je povedala, da je Tideman nesrečno starko poleg prisilnega pripora tudi psihično in fizično zlorabljal, prav tako je od nje izsiljeval denar. Starko je imel v priporu vse od 28. avgusta pa do 1. oktobra lani.

Brigit Torsen, sodnica: »Ugotovljeno je, da je Tideman zavajal svoje žrtve in jim lagal o svoji preteklosti. Predstavljal se je kot nekdanji elitni vojak, ki se je v vojski naučil tudi tehnike 'ubijanja z golimi rokami', s čimer je v nadaljevanju ustrahoval svoje žrtve.«

Spoznala sta se prek spleta

Obsojeni je žensko spoznal prek danske spletne strani za »iskanje sorodnih duš«, navaja danski časopis Nyheder. Tideman je starko prepričal, da pride k njemu na podaljšani vikend, da se bolje spoznata, nato pa ji je »podaljšani vikend« spremenil v »mesec peklenskega spoznanja«. V preiskovalnem postopku so ugotovili, da je bilo z žrtvinega računa v času njene ugrabitve na Tidemanov račun prenakazanih več višjih zneskov denarja. Tideman je žrtev oškodoval za okoli 157.000 kron (okoli 21.000 evrov).

Ni bila edina

Zoper obtoženega Tidemana se je v nadaljevanju pojavilo še več obtožb, saj sta se pojavili še dve ženski, ki sta ga prijavili policiji. Slednji ga obtožujeta prevar in goljufij, psihičnih in fizičnih groženj ter izsiljevanja. »Po pričevanju žrtev smo ugotovili, da je obtoženec nevaren, preračunljiv in nasilen. Svoje žrtve je namreč psihično in fizično zlorabljal,« pove sodnica Torsenova. »Ugotovljeno je, da je Tideman zavajal svoje žrtve in jim lagal o svoji preteklosti. Predstavljal se je kot nekdanji elitni vojak, ki se je v vojski naučil tudi tehnike 'ubijanja z golimi rokami', s čimer je v nadaljevanju ustrahoval svoje žrtve. Tem je bila v nadaljevanju odvzeta osnovna pravica, svoboda. Niso imele poguma, da ga zapustijo, saj so se ga bale zaradi njegovih manipulacij.«

Ni še konec

Trenutno ga čakajo tri leta zaporne kazni in izgon iz države.

Sodba še ni doživela razpleta, saj je Tidemanov odvetnik vložil tožbo zoper dokaze, ki so bili del dosedanjih obravnav. V tožbi navaja, da je bil Tideman z žrtvami v ljubezenskem razmerju in da ni sledi o psihičnih zlorabah. Iz Tidemanovega dosjeja, ta živi na Danskem že več let, pa je razvidno, da je bil prej že obsojen zaradi izsiljevanja in groženj neki ženski, ki bo proti njemu pričala tudi v aktualnem primeru. Ponovno sojenje bo tako zajelo trditve tudi te priče, dodeljena kazen pa bo na podlagi novih ugotovitev temu primerna.