Belgija

Nuklearki bodo varovali s posebno protiteroristično enoto

M.K./STA
9. 9. 2016, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Belgijski jedrski elektrarni bo od prihodnjega leta varovala posebna oborožena protiteroristična enota, so danes sporočili z notranjega ministrstva v Bruslju.

Profimedia
Okrepljeni varnostni ukrepi niso odgovor na konkretno grožnjo.

"Odločili smo se, da ustanovimo novo policijsko enoto, ki bo zadolžena za varovanje zgradb, kot so veleposlaništva, sodišča in jedrske elektrarne," je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Jan Jambon.
Enota, ki bo štela okoli 1660 oboroženih policistov, bo naloge prevzela v prihodnjih nekaj mesecih.

Dve belgijski nuklearki od terorističnih napadov v Parizu novembra lani varuje 140 vojakov. Po terorističnih napadih na bruseljskem letališču in podzemni železnici 22. marca so varovanje še okrepili.

Februarja so preiskovalci, ki so preiskovali pariške napade, v stanovanju enega glavnih osumljencev odkrili videoposnetke, na katerih je bil direktor belgijske jedrske agencije.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik upravljavca belgijskih jedrskih elektrarn Engie Electrabel, okrepljeni varnostni ukrepi niso odgovor na konkretno grožnjo. "To je bilo v načrtu že več mesecev in je del naših stalnih izboljšav varnostnih ukrepov na objektih," je dodal.