Mejne kontrole

Slovenija z diplomatsko noto Avstriji zaradi ukrepov na meji

M.K./STA
9. 9. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenija je danes Avstriji predala diplomatsko noto zaradi ukrepov na meji med državama. Na zunanje ministrstvu ocenjujejo, da glede na trenutne razmere mejne kontrole na notranji schengenski meji med Avstrijo in Slovenijo niso upravičene.

Reuters
V zadnjem obdobju ni bilo ugotovljenega večjega števila poskusov nezakonitega prestopa meje z Avstrijo, ugotavljajo na MZZ.

Kot poudarjajo v Mladiki, Slovenija in Avstrija vodita dialog o vseh vprašanjih, povezanih z ukrepi na notranjih mejah schengenskega območja, vendar Slovenija opaža pomanjkanje obveščanja o nekaterih načrtovanih ukrepih Avstrije. V noti, ki so danes predali avstrijski strani, so našteli konkretna področja, na katerih si želijo okrepljenega dialoga s severno sosedo.

Na MZZ ocenjujejo, da "glede na trenutne razmere mejne kontrole na notranji schengenski meji med Avstrijo in Slovenijo niso upravičene in niso v skladu z načelom proporcionalnosti, saj tudi ni bilo ugotovljenega večjega števila poskusov nezakonitega prestopa meje".

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da mejne kontrole povzročajo tudi večje zastoje v prometu v obmejnem območju. Pred karavanškim predorom že celo poletje nastajajo večkilometrski zastoji zaradi mejnega nadzora na avstrijski strani.

Dunaju so predlagali tudi ažurno obveščanje glede morebitne postavitve ograj v bližini mejnih prehodov s Slovenijo, so še pojasnili na ministrstvu.

V ponedeljek bo sicer na delovnem obisku v Sloveniji avstrijski kancler Christian Kern. Kot so povedali v premierjevem kabinetu, bo spoznavno srečanje potekalo v luči priprav na neformalni vrh EU v Bratislavi 16. septembra. Predsednika vlad bosta izmenjala stališča o prihodnosti EU s poudarkom na reševanju migracijskega vprašanja.

To bo Kernov prvi obisk v Sloveniji po nastopu mandata v maju. S Cerarjem se je nazadnje srečal avgusta ob robu obiska pri nemški kanclerki Angeli Merkel.