Poravnava

Konec muk za Štormana

Simon Rosc
9. 9. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Se še spomnite Zvoneta Štormana, nekdaj najbolj znanega celjskega hotelirja in gostinca, ki so ga napačne odločitve drago stale? Po dolgih letih se te zanj v teh dneh končujejo.

Mediaspeed
Takole je Zvone Štorman še leta 2006 prejel priznanje naj Celjan, za tem pa je njegov imperij strmoglavil.

Pisal se je januar leta 2014, ko so zapečatili nekdaj slavni in po vsej Sloveniji znani hotel Štorman. Njegov lastnik Zvone Štorman in zaposleni pa so s tem pristali na cesti. Žalostnemu koncu tega nekdanjega bisera Celjske kotline je botrovalo nekaj napačnih potez in precejšnji dolgovi, ki si jih je na glavo nakopal lastnik Anton Zvone Štorman. A zgodba se je te dni zaključila s poravnavo, od katere ima vsaka stran nekaj dobrega.

Nekdanja zaposlena o Štormanu:

»Nikakor ne verjamem, da je sam namerno spravil svoje podjetje in sebe tako daleč – na rob.«

Poravnava veljavna čez en teden

Novi lastnik hotela Celjsko podjetje Eurotas oziroma njegov lastnik Aleksander Jančar, ki je pred dobrima dvema letoma zasedel hotel Štorman in takrat iz njega na cesto vrgel Štormanove zaposlene, bo KBM Leasingu v celoti in predčasno plačal Hotel Celeia. Vpleteni so namreč po letu dni pogajanj in groženj s tožbami sklenili poravnavo. S sodno poravnavo bodo ustavljene tožbe, umaknjene bodo hipoteke na Štormanove nepremičnine ter blokade bančnih računov. Poravnava bo začela veljati čez teden dni, ko bo pravnomočen sklep Okrožnega sodišča v Celju.

Konec Štormanovih travm

Aleksandra Jančarja bo nekdanji hotel Štorman stal 1,5 milijona evrov. Zvone Štorman je leta 2004 hotel prodal NKBM Leasingu za 1,65 milijona evrov.

Ko bo poravnava začela veljati, bo konec tudi neskončnih Štormanovih travm. Zaključile se bodo namreč številne pravde in drugi zahtevki, kot je terjatev KBM Leasinga do Štormana v višini 2,9 milijona evrov za lokal v Šmarju pri Jelšah ter preostalih neplačanih obrokov za lizing hotela v Celju v višini 2,8 milijona evrov, Štormanove tožbe v vrednosti 3,6 milijona evrov proti KBM Leasingu zaradi ničnosti pogodbe o lizingu ter sodno dosežene Štormanove blokade računa KBM Leasinga pri NKBM za tri milijone evrov.

Del potice bodo dobili tudi zaposleni

KBM Leasing bo Ljudmili Štorman za lastništvo polovice gostinskega lokala v Šmarju pri Jelšah plačal 130.000 evrov, še 70.000 evrov ji bo za lastništvo polovice parcel okrog Hotela Štorman plačal Eurotas. Ta bo na Štormanov stečajni račun vplačal tudi četrt milijona evrov, kar bo del kupnine KBM Leasingu za hotel, poleg tega pa bo moral Eurotas KBM Leasingu plačati še preostanek kupnine za hotel v Celju v višini 765.000 evrov. Skupaj bo Jančarja hotel stal nekaj manj kot 1,5 milijona evrov, Štorman ga je KBM Leasingu leta 2004 prodal za 1,65 milijona evrov. Če bo poravnava veljavna, bodo Štormanovi nekdanji delavci vsaj nekaj dobili, sicer pa ne bi nič, ker je vse Štormanovo premoženje pod hipotekami.