Poškodovane glasovnice

Avstrijske volitve pod vprašajem zaradi lepilnega traku

G.G./STA
9. 9. 2016, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Avstrijci imajo težave z volitvami. Povsem možno je, da bi ponovljen drugi krog volitev, ki je načrtovan za 2. oktober, prestavili.

Profimedia
Norbert Hofer je zahteval, da se glasovanje po pošti kar opusti.
V zvezi z volilnim zapletom se je danes oglasil tudi kancler Christian Kern, sicer kot predsednik socialdemokratov. Kot je dejal, je njegova stranka glede preložitve volitev odprta. "Preložitev je seveda zadnje sredstvo, o tem ni dvoma. A če je potrebno, moramo razpravljati oz. preučiti tudi to možnost." je dejal Kern.

Predsedniška kandidata sta se oglasila, potem ko je notranji minister Wolfgang Sobotka danes sporočil, da bo po vrsti težav z volilnimi glasovnicami proučil možnost preložitve ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev, ki je sicer načrtovan za 2. oktober. Odločitev naj bi bila znana v začetku prihodnjega tedna.

V zadnjih dneh so v Avstriji odkrili več sto poškodovanih volilnih glasovnic za glasovanje po pošti. Gre za to, da lepilni trak na kuverti, ki jo volivci prejmejo skupaj z glasovnico in v kateri jo morajo nato odposlati, ne drži. Deloma so napake odkrili šele, ko so bile glasovnice že izpolnjene. Tisti volivci in volivke, ki so odposlali takšne poškodovane glasovnice, so ostali brez možnosti, da bi oddali veljaven glas.

Notranje ministrstvo se je danes zaradi težav z glasovnicami obrnilo tudi na zvezni kriminalistični urad, preučitev "napake lepilnega traku" pa je poverilo tudi zunanji ustanovi.

Neodvisni kandidat za predsednika Avstrije s podporo Zelenih Alexander Van der Bellen je zaradi vsega skupaj sprejel odločitev, da preložil za danes popoldne načrtovano sprožitev volilne kampanje. Te ne bo začel, "dokler ne bo notranje ministrstvo, kot je napovedalo, razjasnilo aktualne polomije z volilnimi glasovnicami in dokler ne bo odločeno, kako se bo ravnalo v prihodnje," je v izjavi zapisal vodja ekipe podpornikov Van der Bellna Lothar Lockl. Pri tem je terjal tudi uraden sestanek z notranjim ministrstvom, na katerem bi vodje kampanj v celoti informirali o stanju v zvezi z glasovnicami z napako. 

Van der Bellnov protikandidat, svobodnjak Norbert Hofer, je medtem zahteval, da se glasovanje po pošti kar opusti. Za to bi bilo sicer potrebno soglasje vseh stranke, je dodal. "Vsak Avstrijec ima pravico, da njegov glas na volitvah šteje," je poudaril kandidat svobodnjakov, ki bi brez glasovnic po pošti v razveljavljenem drugem krogu predsedniških volitev 22. maja zmagal.

Takrat je kar rekordnih 900.000 avstrijskih volivcev glasove oddalo po pošti in zato je bil Van der Bellen za zmagovalca volitev razglašen šele dan po glasovanju, ko so prešteli poslane glasovnice. Avstrijsko ustavno sodišče je nato zaradi napak pri štetju teh glasovnic drugi krog razveljavilo in Avstrijci se morajo prvič v zgodovini na drugi krog predsedniških volitev podati še enkrat.

Hofer je danes v izjavi še zapisal, da je skrajni čas, da se odpusti za polomijo odgovornega uradnika na notranjem ministrstvu, pri čemer se je nanašal na vodjo volilne komisije Roberta Steina. Gre za človeka, ki je po besedah Hoferja znani strankarski funkcionar socialdemokratov in zato se že načeloma postavlja vprašanje, ali je primeren za najvišjega vodjo volitev v Avstriji.

Vodja Hoferjeve oz. svobodnjaške kampanje Herbert Kickl je medtem notranje ministrstvo pozval, naj vse moči usmeri v to, da zagotovi izvedbo volitev 2. oktobra. "Nepremišljeno igračkanje z nadaljnji preložitvami na podlagi tehničnih težav, ki bi se jih dalo z dobro voljo rešiti, je neodgovorno do volivcev," je ocenil Kickl.