Utihnil je glas

Slovo izjemnega pevca

pk
9. 9. 2016, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenska narodnozabavna glasba je izgubila še enega velikana. Včeraj je namreč odjeknila vest, da je umrl izjemni pevec Franci Rebernik, eden najbolj znanih glasov iz sestava Fantov s Praprotna, ki so prepevali ob boku pokojnega Lojzeta Slaka.

Alesh Maatko
Fantje s Praprotna. Z leve: Andrej Bergant, Franci Rebernik, Tone Štritof, Janez Dolenc.

Drugi tenorist Franci Rebernik je leta 1974 v sestavi Fantov s Praprotna nadomestil Jožeta Šifrarja. Slake in poslušalce je prepričal s svojim glasom in s solistično kariero na popevkarskem področju. Tudi v ansamblu je s svojim petjem poustvaril mnoge uspešnice in na plesih prepeval popevke. Njegova žena Majda Rebernik (za hudo boleznijo je umrla leta 2014) je za ansambel napisala marsikatero prelepo besedilo. Gorenjec, doma z Jesenic, je pel tudi v Oktetu Lip Bled. Skupaj s sinom Miho pa je nastopil na Festivalu narečnih popevk.

Pokojni Rebernik je ustvaril mnoge uspešnice in zaznamoval slovensko narodnozabavno glasbo.

Zgodovina

Začetki pevske skupine slovenskih ljudskih pevcev iz Selške doline segajo v leto 1956, ko so nastopili v mladinskem zboru ob zaključku šolskega leta v Bukovici. 4. februarja 1962 so prvič nastopili pod sedanjim imenom v Železnikih, v tedaj popularni oddaji Pokaži, kaj znaš. Zasedli so prvo mesto, zato so leta 1964 posneli šest pesmi za arhiv Radia Ljubljana. Jeseni istega leta so začeli nastopati s triom Lojzeta Slaka, prvi javni skupni nastop pa so imeli januarja 1965. Od tedaj pa do Slakove smrti leta 2011 so delovali skupaj ter postali eden od najbolj prepoznavnih in priljubljenih narodnozabavnih sestavov.

Ansambel Lojzeta Slaka
Ansambel Lojzeta Slaka

Petdesetletnico svojega umetniškega praznovanja so Fantje s Praprotna praznovali na jubilejnem koncertu v Škofji Loki 26. aprila 2012. Tekom let se je pevska zasedba, ki so jo sestavljali tudi Janez Kalan, Janez Habjan in Jože Šifrar, močno skrčila. Baritonist Tone Štritof je preminul 19. oktobra 2014. Sicer pa so poleg njega zadnjih dvajset let zasedbo tvorili tenorist Andrej Bergant, basist Janez Dolenc in zdaj žal pokojni drugi tenorist Franci Rebernik.

Žalost

Ljubitelje narodnozabavne glasbe je prevzela žalost. »Tri tedne manj kot pet let po smrti gospoda Lojzeta Slaka je odšel še eden iz njegove ekipe,« je včeraj na družbenem omrežju ob žalostni novici napisal Simon. Tako kot on se tudi mnogi drugi sprašujejo, ali bosta Andrej Bergant in Janez Dolenc nadaljevala pevsko pot ali se bosta poslovila od glasbenih odrov.