Sodelovanje v zaroti

Volkswagnov inženir priznal krivdo

M.K./STA
9. 9. 2016, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Avtomobilski inženir nemškega Volkswagna 62-letni James Robert Liang je na zveznem sodišču v Detroitu priznal krivdo za sodelovanje v zaroti pri zavajanju ameriških regulatorjev in potrošnikov.

Arhiv Svet24
Poseben računalniški program je na uradnih izpušnih testih prikazal nižje izpuste škodljivih plinov v ozračje, kot pa so bili dejanski med vožnjo.

To je prvi kazenski pregon odgovornih za škandal pri goljufanju na izpušnih testih dizelskih vozil v ZDA, ki so ga odkrili v Kaliforniji pred letom dni.

James Robert Liang je ob priznanju krivde privolil v sodelovanje s preiskovalci, ki gredo naprej v lov na "druge glave". Grozi mu največ do pet let zaporne kazni, vendar bo zaradi sodelovanja dobil manj.

Volkswagen je v ZDA doslej pristal v plačilo 16,5 milijarde dolarjev poravnave za 428.000 avtomobilov, ki so imeli vgrajen poseben računalniški program, s katerim so na uradnih izpušnih testih lahko prikazali nižje izpuste škodljivih plinov v ozračje, kot pa so bili dejanski med vožnjo.

Pri izdelavi programa je sodeloval Liang, ki je do leta 2008 delal za Volkswagen v Nemčiji, nato pa prispel v ZDA. Liang je imenovan tudi v tožbi newyorškega pravosodnega ministra Erica Schneidermana, ki omenja, da je bil leta 2006 vpleten v razvoj podobne naprave za prirejanje rezultatov za modele jetta. Leta 2014 in 2015 pa je vodil teste v kalifornijskem objektu Volkswagna.

Kazenska preiskava pravosodnega ministrstva ZDA bo z Liangovim sodelovanjem zajela še več oseb, proti Volkswagnu potekajo kazenski postopki tudi v Nemčiji in Južni Koreji, podjetje toži še pet zveznih držav ZDA, poleg njih pa tudi vlagatelji, prodajalci avtomobilov in nekateri kupci.