POGOJNA

Iskali so ga z mednarodno tiralico

Janja Ambrožič, Dolenjski list
10. 9. 2016, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po mesecu in pol pripora so na novomeško okrožno sodišče pripeljali 36-letnega Mayhana Osmana Mehmeda, Turka, ki trenutno živi in dela na Cipru.

J. A.
Mayhan Osman Mehmed je bil zaradi treh udarcev v priporu en mesec in pol.

V priporu od julija - Turek z bolgarskim državljanstvom, ki zdaj živi na Cipru, je pred skoraj desetimi leti v Novem mestu poškodoval kolega.

Obtoženi je pred sodnico stopil v družbi prevajalke in že od začetka obravnave dajal vtis, da ničesar ne skriva. Med drugim je povedal, kako ga je delodajalec na Cipru prisilil v poroko z Moldavijko. »Drugače živim v zunajzakonski skupnosti že 15 let, s partnerico imava tri otroke, stare 15, 12 in štiri leta. Od premoženja imam samo avto znamke Nissan, letnik 1998. Na Cipru živim v najemniškem stanovanju, za katerega plačujem 200 evrov, zaslužim 700 evrov osnovne plače, če delam več, dobim dodatno plačano,« je povedal Mehmed, ki je po poklicu gradbenik, na Cipru pa dela v mlečni industriji.

Krivdo priznal

Obtoženi je pred sodnico stopil v družbi prevajalke in že od začetka obravnave dajal vtis, da ničesar ne skriva.

Na novomeškem okrožnem sodišču se je znašel zato, ker je 18. februarja 2007 v diskoteki Marshall v Novem mestu trikrat s pestjo udaril po obrazu kolega Bolgara, s katerim sta skupaj delala v Sloveniji, pri tem pa mu je izbil pet zob in poškodoval nos. Tožilstvo je predlagalo pogojno kazen deset mesecev zapora v preizkusni dobi treh let in prav takšno kazen je po koncu predobravnavnega naroka, na katerem je krivdo priznal, tudi dobil.

»Žal mi je za to, kar sem storil, že takoj naslednji dan mi je bilo, zato sem se šel oškodovancu opravičit. Česa takšnega ne bom nikoli več storil,« je obljubil.

Saj ne da bi hoteli zanemariti težo njegovega dejanja, vendar se je na naroku zdelo, da je bil na račun svojega ravnanja, na katerega res ne more biti ponosen, deležen postopkov, s katerimi navadno iščejo veliko hujše prestopnike.

Razpisali tiralico

10 mesecev zapora v preizkusni dobi treh let je predlagalo tožilstvo in prav takšno kazen je tudi dobil.

Njegov odvetnik Matej Šporar je pojasnil, da je Slovenija po tistem dogodku v diskoteki zaprosila bolgarsko sodišče in tožilstvo, da prevzameta pregon zoper Mehmeda, saj sta bila tako obtoženec kot oškodovanec Bolgara in ju tedaj, ko je zadeva prišla na sodišče, ni bilo več v Sloveniji, a so Bolgari ta predlog zavrnili.

Kasneje sta se naše sodišče in tožilstvo soočili še z eno težavo. Nikjer namreč niso imeli točnih osebnih podatkov in naslova obtoženega in ga nikakor niso mogli najti. Dejstvo, da ves čas priložnostno dela v tujini, je vse skupaj še otežilo. »Ni se skrival, vendar do njega niso mogli priti drugače kot z mednarodno tiralico,« je dodal Šporar.