Televizorji

Sejem IFA ni postregel z novostmi

Marjan Kodelja
10. 9. 2016, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Izdelovalci televizorjev nadaljujejo razvoj tehnologije osvetlitve »kvantne pike«, pozornost se z ločljivosti 4K seli na HDR, spogledovanje z zaslonsko tehnologijo OLED pa je še vedno sramežljivo.

Očem nevidne delce, ki zasijejo v eni barvi, če jih vzburi svetloba, so po naključju uporabljali že stari izdelovalci barvnih mozaičnih stekel.

Samsung je pripravil obsežno in podrobno prestavitev tehnologije kvantne pike, ki je ena od glavnih pri modernem televizorju, glede težav s telefoni Note 7 pa so bili pametno tišji. Nekaterim lastnikom so se namreč vneli, da je eksplodirala baterija, pa je verjetno pretiran opis dogodka, zato so Korejci pametno ustavili prodajo. Vsem, ki pa so jih že kupili, bodo stare zamenjali z novimi.

Poudarek na »naravnejši« sliki

Kitajski Tpvision, ki svoje izdelke trži pod blagovno znamko Philips, je prikazal svoj prvi televizor OLED, ki ga je seveda opremil s tehnologijo Ambilight. 

HDR oziroma slika visokega dinamičnega razpona v povezavi z dinamičnimi barvami je glavni, seveda poleg razločljivosti 4K, način prepričevanja kupcev, naj si omislijo nov televizor. Če bi se odločali na osnovi primerjav slike z novimi modeli, potem odločitev niti ni tako težka. Na prvem televizorju utišane barve, slabši kontrast, na drugem pa na oko boljša slika. Vseeno pa se nam je zdelo, da so za namene prikaza barve na novih televizorjih pretirano poudarili, saj niso bile videti resnične. Tako kriče rdečih paradižnike v naravi ne boste našli. Kakorkoli že, slika HDR je boljša, a do izraza pride le v povezavi z vsebinami, ki so posnete v tem načinu. Toda to je že druga zgodba, ki razstavljavcev na sejmu ni pretirano zanimala.

OLED še vedno v manjšini kot tudi 8K

Tehnologija kvantne pike je omilila slabosti zaslonov LCD in zmanjšala prednosti, ki jih imajo pri prikazu slike zasloni OLED. Predvsem ko govorimo o prikazu črne barve in posledično višjem kontrastu, zato je vprašanje, kaj bo z njimi v naslednjih letih.