Zanimivosti

Newtonov recept za kamen modrosti

U. D.
18. 4. 2016, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Alkimija je bila zelo razširjena v srednjem veku. V bistvu pomeni eksperimentiranje s kemijskim znanjem in tehnologijo. Je tudi filozofija, katere namen je bil odkriti nesmrtnost in najvišjo modrost. Znanje alkimije pa sega v čas starodavnega Egipta.

Wikipedija
Alkimija postane zastarela. Nadomesti jo kemija.

Alkimija je predhodnica sodobne kemije. Zelo popularna je bila do 18. stoletja. Pred kratkim pa so v zasebni zbirki našli alkimijski rokopis iz 17. stoletja, ki ga je napisal sam sir Isaac Newton. Svetovno znani fizik, ki je pojasnil osnovne zakone gibanja in gravitacije ter tako položil temelje za današnje razumevanje fizike, je znan tudi po tem, da je bil alkimist.

Kamen modrosti 

V Pasadeni so našli njegove obsežne zapiske na temo alkimije, ki so bili leta hranjeni v zasebni zbirki. V časi Newtona so alkimisti verjeli, da je možno navadne kovine spremeniti v tiste, ki so bolj cenjene, recimo zlato in srebro. S tem se je ukvarjal tudi Newton. In v njegovih zapiskih je zapisan recept, ki bi ustvaril čaroben kamen modrosti. Ta je nekoč veljal za ključ do nesmrtnosti.

Recept 

Na roko napisani recept, ki govori o tem, kako narediti "modrostno" živo srebro, je bil v originalu last Georgea Starkeyja, ameriškega alkimista, ki se je preselil v Anglijo leta 1650. "Ta rokopis povezuje Newtonovo alkimistično prakticiranje z ameriško figuro – Georgeem Starkeyjem," je povedal strokovnjak za redke knjige James Voelkel, "Starkey je najverjetneje prvi znani objavljeni znanstvenik." Newtonovi zapiski so bili prodani na licitaciji v Filadelfiji in bodo kmalu digitalizirani ter dostopni na internetu za analiziranje.