Sveto pismo

Je bilo napisano prej, kot je mišljeno?

U.D.
17. 4. 2016, 20.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Odkritje, ki je trenutno eno izmed popularnejših, so starodavni lonci in na njih napisana pisma. Našli so jih ob izkopu utrdbe v Aradu v Izraelu ter jih ocenili, da so izvirajo iz obdobja okoli 600 let pr. n. št.

Wikipedija
Pri študiji je sodeloval tudi priznani izraelski arheolog Israel Finkelstein.

Arheologi in matematiki so v Izraelu izkopali dokaz, ki bi lahko pokazal, da je bilo Sveto pismo napisano prej, kot so mislili do zdaj. Strokovnjaki so preučevali 16 keramičnih črepinj, ki so jih odkrili v osamljeni trdnjavi. Za preučevanje so uporabili algoritmično analizo rokopisa. Rezultati kažejo, da je na črepinje pisalo vsaj šest ljudi, ter nakazujejo višjo stopnjo pismenosti v starodavnem judovskem kraljestvu. Študijo je naredila ekipa z Univerze v Tel Avivu in je bila objavljena prejšnji ponedeljek. Nadaljujejo se mnoge debate o tem, kdaj je bilo Sveto pismo napisano.

Wikipedija
Izobraževalna struktura je obstajala že pred uničenjem prvega templja.

NAPISI

Na črepinjah ni svetopisemskih besedil. Na njih so opisani detajli o premikih čet in navedeni stroški za preživetje vojske. Način pisanja in slog pa nakazujeta, da jih niso pisali pisci tistega časa. »Kakorkoli že, ti napisi kažejo na visoko stopnjo pismenosti ter na morebitno 'predpripravo' na pisanje Svetega pisma,« je zapisano v študiji. »Širjenje pismenosti se šteje kot pogoj za ustvarjanje tovrstnih besedil.« Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu so prepričani, da je ta besedila pisalo vsaj šest ljudi. Strokovnjaki omenjajo, da so po tem, ko je padlo judovsko kraljestvo, na isto stopnjo pismenosti prešli šele okoli leta 200 pr. n. št.

V zadnjih letih so mnogi učenjaki prispevali k razumevanju svetopisemskih besedil. Od Joshujeve knjige do druge knjige kraljev, pa do obdobja, ko je bil uničen Jeruzalem, je povedal izraelski arheolog Israel Finkelstein, ki je sodeloval v študiji. Ta teorija poudarja, da so bila svetopisemska besedila ustvarjena kot rezultat izgona iz Babilona, avtorji pa naj bi začeli svoje misli in dogajanja pisati na pergament. Finkelstein je dolgo časa verjel, da so bila ta besedila napisana v poznem 7. stoletju pr. n. št. v Jeruzalemu, torej pred obleganjem. Meni, da študija mogoče celo nudi podporo za to teorijo. »Prvič imamo nekaj oprijemljivega v rokah,« je dejal.

Sveto pismo je najbolj brana knjiga v zgodovini človeštva. Prevedena je v več kot 2400 jezikov. 

EKIPA

Raziskovalci, ki so se ukvarjali z omenjeno študijo, so študenti doktorskega študija smeri matematika, profesorji matematike, arheologi in fiziki. Za raziskavo so bile potrebne nove metode za obdelavo slik in analize dokumentov, prav tako strojno obdelovanje algoritmov. Te nove tehnike so omogočile prepoznavo minimalnega števila avtorjev, ki so pisali na črepinje. Čeprav besedila niso iz Svetega pisma, pa sugerirajo, da je bila pismenost v tistem času veliko bolj razširjena.

IZOBRAŽENCI

Pismenost v tem obdobju se je širila po vojaški hierarhiji, vse do krmarja in mogoče še celo pod ta čin, so ugotovili strokovnjaki. To pomeni, da je izobraževalna struktura obstajala že pred uničenjem prvega templja. Visoka raven pismenosti pa podpre idejo, da so svetopisemska besedila nastala že v tem času. Kumranski rokopisi so najstarejša znana kolekcija določenih svetopisemskih besedil in so datirani nekaj stoletij kasneje. Shmuel Ahituv, izraelski svetopisemski učenjak, sicer ni sodeloval v študiji, vendar se strinja z raziskavo. Meni, da je bila pismenost zelo razširjena že pred letom 586 pr. n. št.