Zanimivosti

Nenavaden teden s Tesso

sj
17. 4. 2016, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za knjigo Nenavaden teden s Tesso je Anna Woltz dobila nizozemsko nagrado vlag en wimpel za otroško knjigo, ki si zasluži posebno pozornost, poleg tega pa še dve nagradi za otroško in mladinsko književnost – nagrado flamske žirije in leta 2015 nemško nagrado luchs.

svet24
Anna Woltz

Anna Woltz, mlada, a že priznana nizozemska pisateljica, je v mladinskem romanu s humorjem in mladim bralcem prilagojenim pisanjem upodobila zabavno večplastno zgodbo, ki ponuja bralni užitek tako oklevajočim kot tudi zahtevnejšim bralcem. Knjiga bi morala priti v roke tudi učiteljem in vzgojiteljem, predvsem pa staršem, saj je nadvse primerna za pogovore o odnosih v družini, tudi v enostarševski.

svet24
Knjiga Nenavaden teden s Tesso izpod peresa Anne Woltz je zdaj na voljo tudi v slovenskem prevodu.

Njeno iskanje

Med prvomajskimi počitnicami na nizozemskem otoku Texel sreča desetletni Samuel enajstletno Tesso, glasno in gospodovalno domačinko. Ona ga zelo hitro pritegne v svoje nenavadne načrte, kako bo spoznala očeta, ki si niti predstavlja ne, da ima kje kakšno hčer. Tessa je njegovo ime našla v maminem starem dnevniku in ga izsledila na spletu. Povabila ga je, da preživi teden v njuni hišici na obali, ki jo oddajata turistom, a mami seveda o tem ni povedala ničesar. Tessin namen je preizkusiti očeta, ali je sploh vreden, da ima takšno hčer, kot je ona. Izmisli si res nenavadna preverjanja. Pri izvedbi svojega načrta potrebuje Samuelovo pomoč, seveda pa gredo stvari narobe in se marsikdaj humorno, včasih pa tudi zelo resno zasučejo.

Tessin namen je preizkusiti očeta, ali je sploh vreden, da ima takšno hčer, kot je ona. 

Tessa si zelo želi imeti očeta, po drugi strani pa si Samuel prizadeva, da bi bil na družino manj navezan, da bi se navadil živeti brez nje, če bi se morda zgodilo, da bi ostal sam. Pa mu potem razmislek o tem ponudi starec, ki pravi o svoji pokojni ženi: »Ko je moja Marija umrla, sem jokal, ker je nisem videval pogosteje. Hotel sem več Marije. Ne manj.«

Od malega vedela, da bo pisala knjige

Anna Woltz (29. december 1981) je odraščala v Haagu, nizozemskem mestu ob Severnem morju. Od dvanajstega leta je vedela, da hoče pisati knjige. Drugo za drugo si je izmišljevala napete pustolovščine, a ji zgodb nikoli ni zares uspelo dokončati. Zato se je kot petnajstletno dekle odločila, da si bo zgodbe nehala izmišljevati in bo raje pripovedovala o resničnosti. Leto dni je pisala kolumne za nizozemski časopis de Volkskrant o svojem šolskem življenju. Ta besedila je zbrala in izdala pod naslovom Preživetje v 4. b. Leta 2002 je izšla njena prva otroška knjiga Vse prekipeva