Zanimivosti

Naj čudovito zasijejo

mo
16. 4. 2016, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Težav z lasmi je mnogo vrst. Pri nekaterih so mastni, pri drugih suhi in krhki, morda nimajo leska, prekomerno izpadajo in jih za povrh »krasijo« še razcepljene konice.

profimedia

Kaj torej ob vseh težavah, ki nam jih povzročajo lasje, storiti? Za vsako težavo obstaja tudi rešitev.

Lasje brez leska

Morda je kriva preveč agresivna barva, slab šampon, pretirano izločanje maščobe … Razlogov, da lasem primanjkuje leska, je veliko.

Rešitve

Kozmetika: Vse več izdelkov za nego vsebuje snovi, ki vračajo lasem lesk. To so polimeri, ki las obdajo s svetlečim filmom. Učinek je kratkotrajen in traja le nekaj dni.

Domači recept: Če je voda za izpiranje zelo trda (vsebuje veliko apnenca), so lahko vaši lasje zato brez leska. V tem primeru zamenjajte vodo iz pipe z mineralno vodo iz steklenice ali za zadnje izpiranje las uporabite kis, ki zelo dobro učinkuje proti apnencu. Lahko pa vsakemu litru vode dodate tudi mešanico žličke jabolčnega kisa, soka dveh limon in petdesetih gramov akacijevega medu. Vse skupaj naj vre kakšno minuto.

Suhi lasje

Suhe lasne konice se pogosto lomijo, zato je težko obdržati obliko pričeske. Kako izkoristiti prednosti in odpraviti slabosti suhih las?

Rešitve

Kozmetika: Suhi lasje potrebujejo hrano, vlago in elastičnost. Kozmetični preparati morajo opraviti vse tisto, česar ni opravil loj, to je obdati las z zaščitnim slojem. Proizvodi, ki se uporabljajo za tak tip las, morajo biti nežni in neagresivni. Uporabite poseben šampon, balzam, masko. Previdno pa uporabljajte lak, gel in peno, ker ti lase izsušujejo.

Domači recept: Poskusite z jajčnim šamponom, ki so ga uporabljale že naše babice. Vzemite eno ali dve sveži jajci (odvisno od dolžine las) in za vsako jajce 50 gramov mineralne vode sobne temperature. Jajca in vodo nekaj časa stepajte in mešanico nanesite na mokre lase. Neprekinjeno masirajte lasišče, da se jajce ne bo strdilo, in nato umijte lase z veliko tekoče mlačne vode. Ta šampon se lahko uporabi le povsem svež, zato ga pripravite vsakič sproti.

Razcepljene konice

Lasne konice se pogosteje cepijo na dolgih in pretežno suhih laseh, vendar ta nadloga ni prihranjena niti kratkim in mastnim lasem. Vzrok zanjo je pomanjkanje elastičnosti, ki lahko prizadene vsak tip las.

Rešitve

Kozmetika: Lasje, ki se pogosto cepijo, potrebujejo najnežnejšo nego. Njihova največja sovražnika sta sušilec in krtača. Zato taki lasje potrebujejo posebno nego, ki jih še pred sušenjem zaščiti in obda z zaščitnim slojem. Ta napravi las bolj elastičen in zato manj občutljiv.

Domači recept: Šampon, ki preprečuje cepljenje lasnih konic, si lahko pripravite iz 50 gramov moke iz čičerike, ki jo zalijete z vodo, do gladkega zmešate in za nekaj minut zavrite. Ohlajeno nanesite na mokre lase in vmasirajte kot šampon. Na koncu umijte lase z obilico tekoče vode.

Tenki lasje, ki izpadajo

Lasje izpadajo zaradi številnih vzrokov, kot so stres, hormonske motnje, kožna obolenja lasišča. Če pa so lasje tanki in izpadanje ni prehudo, si lahko pomagate tudi sami.

Kozmetika: Pri izpadanju las je treba vso pozornost usmeriti na lasišče, kjer rastejo lasni koreni, ki jim lahko pomagamo s tekočino v ampulah. Najmanj enkrat tedensko jo nanesemo na lasišče. V ampulah je koncentracija aktivnih snovi višja kot v kateremkoli drugem kozmetičnem proizvodu in učinkuje dlje časa.

Domači recept: Zmešajte deset žličk ruma, pet žličk olivnega olja in jajčni rumenjak. S to mešanico masirajte lasišče najmanj dvakrat tedensko. Če so lasje mastni, pustite mešanico učinkovati na lasišču čez noč, drugače le kakšno uro.