Zanimivosti

Število tigrov naj bi se do leta 2022 podvojilo

uk
16. 4. 2016, 15.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na kongresu v Rusiji so prvič dejali, da bi lahko podvojili število tigrov do leta 2022. Takrat se je to zdelo kot prevelika ambicija, sploh zaradi zmanjšanja njihovega življenjskega prostora.

Wikipedija
Obstaja več vrst tigrov, a žal so nekatere vrste že tik pred izumrtjem.

Sekanje gozda in njegovo uničevanje je povzročilo izumiranje številnih veličastnih bitij, med drugim seveda tudi tigrov. Zdaj pa je treba narediti načrt, kako jih rešiti. Nova študija ponuja cilj, ki je pravzaprav lahko uresničljiv.

REŠITEV 

Raziskovalci bi uporabljali aplikaciji Google Earth in Global Forest Watch, s katerima bi preverjali, kako hitro njihov življenjski prostor izginja v 76 območjih v 13 državah. Ugotovili so namreč, da je njihovega habitata dovolj, da bi lahko število tigrov podvojili na približno 6400, vendar samo če se njihov življenjski prostor ne bi krčil. Njihova ugotovitev temelji na tem, da je izguba njihovega habitata na teh območjih »le« 7,7-odstotna v zadnjih 14 letih. Ta rezultat je bil precejšnje presenečenje glede na to, da je bilo v zadnjem stoletju uničenih kar 90 odstotkov življenjskega prostora tigrov. »Ko smo raziskovali, smo mislili, da bo uničenega precej več gozda, ker leži v predelu, ki ima eno izmed najbolj rastočih ekonomij na svetu,« je povedal Joshi, glavni raziskovalec. »Ugotovili pa smo, da je njihov habitat večinoma precej nedotaknjen. To je zato, ker je zaščita okolja zelo dobra,« je še dejal.

Wikipedija
Krčenje habitata in lov sta pripeljala do zmanjšanja števila tigrov.

TIGRI 

Število tigrov se je v Indiji povečalo za 61 odstotkov in v Nepalu za 31 odstotkov ter tako doseglo vrhunec, zahvaljujoč kombinaciji pogozdovalnih programov, boljše zaščite in aktivnega vključevanja skupnosti. Drugi dejavnik je tudi uspeh devetih koridorjev, ki povezujejo zavarovani območji v obeh državah. »V Nepalu in Indiji je ohranjanje vrste na prvem mestu. Vpletenih je tudi ogromno ljudi in skupnosti,« je povedal Joshi. »To kaže predvsem na to, da kjer je volja, je moč. Tako lahko z voljo in zaščito dosežemo naš cilj, ki je podvojiti število tigrov do leta 2022.« 

Wikipedija
Tigri so lahko izjemno nevarni, predvsem zaradi izgube življenjskega prostora so srečanja med ljudmi in njimi vse pogostejša.

HABITATI 

Ta zgodba je precej drugačna v ostalih njihovih habitatih, ki so jih skrčili kar za 98 odstotkov. V habitatih, ki so v Indoneziji, Maleziji in Laosu, kjer je kombinacija ohlapne zakonodaje in širjenja plantaž palmovega olja pripeljala do pospešenega izsekavanja gozdov. V treh habitatih na Sumatri so se gozdovi skrčili za več koz 67 odstotkov, v Kambodži pa so izgubili toliko gozda, da lahko tam prebiva le 174 teh veličastnih bitij. 

Wikipedija

INVESTICIJA 

Čeprav je napoved optimistična, so raziskovalci vseeno opozorili, da je treba tigre še zmeraj pozorno spremljati. Poleg tega je treba v naslednjem desetletju letno investirati 750 milijonov dolarjev v vso potrebno infrastrukturo, kjer tigri prebivajo. Da bi zagotovili, da bi se število živali resnično povečalo, avtorji pozivajo k izvajanju pametne zelene infrastrukture, obnovi koridorjev v najbolj izkrčenih pokrajinah in ponovni »uvedbi« tigrov na območjih, kjer so nekoč njihove ogromne šape puščale sledi.