Zanimivosti

Pekarno za en evro prodal brezdomcu

J.P.
16. 4. 2016, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pek je neznancu dobroto poplačal kar s svojo pekarno. V zameno je hotel le en evro.

Dobri pek s svojim vajencem

Francoski pek Michel Flamant je pred svojo pekarno vsako jutro srečeval brezdomca Jeromea Aucanta. Vedno mu je postregel s kavo in francoskim rogljičkom. Dobrota se mu je povrnila tistega usodnega decembrskega dne, ko je skoraj umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

12 dni okrevanja

Vsega je bila kriva defektna pečica. Ko se je začel dušiti, je Aucant opazil, kako se pek opoteka po pekarni, in nemudoma poklical reševalce. Flamant je preživel, v bolnišnici pa je okreval kar 12 dni.

Svojemu rešitelju je ob vrnitvi na delo v svojo pekarno v mestu Dole takoj ponudil službo. A pek je imel visoke standarde. Na srečo obeh se je Aucant izredno izkazal.

Če ga osrečuje, si zasluži priložnost

Flamant je že nekaj časa razmišljal o prodaji pekarne – družinski posel je prevzel, ko je imel 14 let –, saj je nobena od njegovih treh hčera ni hotela podedovati. V Aucantu pa je prepoznal potencial, zato se je odločil, da človeku, ki mu je rešil življenje, zares poplača. »Kaj je bolj pomembno, denar ali življenje?« je dejal 61-letni pek. »Za denar mi je vseeno. Malo mi je mar, da nisem bogat. Sedaj bi rad živel svobodno. In če ga to osrečuje, si zasluži priložnost. Vse je odvisno od njega.«

Aucant se še uči posla, pekarno bo prevzel septembra. »Hočem delati, urnik me ne moti,« je dejal. »Moram biti 100-odstoten. Michel mi je dal resnično darilo, jaz pa ga hočem biti vreden.«