Zanimivosti

Zdravnica, ki nima nog, skrbi za več kot 1.000 ljudi

J.P.
5. 4. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ženska, ki je v prometni nesreči izgubila obe nogi, je postala zdravnica, ki skrbi za več kot 1.000 vaščanov.

Li Juhong skrbi za okoli 300 gospodinjstev.

37-letna Li Juhong, ki kot zdravnica deluje v občini Čongčing na goratem jugozahodu Kitajske, se je v 15 letih odzvala na več kot 6.000 klicev za obisk ljudi, pri tem pa obrabila 24 lesenih pručk.

V vasi Wadian vsak peti prebivalec šteje 60 let ali več.

Morala se je naučiti hoje po rokah

Nekega dne marca leta 1983 je bila štiriletna Li Juhong kot skoraj katerikoli drug dan na poti v vrtec. A dan se je končal tragično – deklico je zbil tovornjak. Po amputaciji so ji od nog ostali le trije centimetri. Pri osmih letih se je naučila hoje po rokah, tako da je težo svojega trupa podpirala z lesenima pručkama. Takrat se je odločila, da bo zaradi bolečine, ki jo je doživela, svoje življenje posvetila pomoči drugim.

Pomoč moža

Leta 2001 je začela delati v kliniki v vasi Wadian, kjer je po dveh letih spoznala dve leti starejšega Liuja Xingyana. Zaljubila sta se in se poročila. Liu Xingyan je pustil službo in začel skrbeti za gospodinjstvo. Kadar lahko, ženo na svojem hrbtu nese v 500 metrov oddaljeno kliniko – Li Juhong bi za isto pot na pručkah potrebovala več kot pol ure.

Paru se je rodil sin, ki ima danes dvanajst let. Nad svojo mamo je tako navdušen, da je že odločen, da bo tudi on postal zdravnik.