Zanimivosti

Kaj se v resnici dogaja v Bermudskem trikotniku?

U. D.
4. 4. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skrivnostni kraj jugovzhodno od ameriške obale, v Atlantskem oceanu, že desetletja buri človeško domišljijo s skrivnostnimi izginotji letal, ladij, čolnov in ljudi. Kaj točno je krivec za ta izginotja? Morda nevihte, človeške napake ali celo ladje duhov?

Bermudski trikotnik še zmeraj buri duhove, čeprav pravzaprav ni zaznati nobenih anomalij.

Nejasno definirani kraj med Portorikom, Florido in Bermudi ima že desetletja zlovešč sloves. Znan kot Bermudski trikotnik je ta prostor na oceanu povezan s številnimi skrivnostnimi izginotji vse od leta 1945, ko je pet letal mornarice ZDA skrivnostno izginilo brez sledu. Kaj točno se je tem letalom zgodilo in tudi kam so izginile številne ladje in druga letala v vseh teh letih, je stvar veliko špekulacij z raznimi priljubljenimi teorijami zarote, ki obsegajo vse od nadnaravnega do prave znanstvene fantastike. Podatki, ki so jih zbrali v mreži za aviacijsko varnost ter obalni straži ZDA, pa prikazujejo, da so izginotja najverjetneje posledica neviht na tem območju ali napak na napravah.

Na spletni strani obalne straže ZDA se je pojavilo vprašanje: "Ali Bermudski trikotnik res obstaja?" Odgovorili so: "Pri pregledu številnih letal in plovil, ki so se izgubila na tem območju v preteklih letih, nismo odkrili ničesar, kar bi kazalo na to, da so bile žrtve posledica česarkoli drugega kot fizičnih vzrokov." Torej so krivci za nesreče najverjetneje delovanje vremena in oceana ter človeške napake, kar pomeni, da lahko Bermudski trikotnik oprostimo krivde. Po statistiki ni nič bolj skrivnosten, sumljiv ali nevaren kot katerikoli drugi odsek v odprtem morju.

YouTube

V globinah

Kar 70 % Zemlje prekrivajo morja in oceani, ki sežejo v globino povprečno do 3700 metrov. Največja globina pa sega do kar 11.000 metrov. Planet vsebuje 1338 kubičnih metrov vode, tako da ni čudno, da vsake toliko kakšen čoln ali pa letalo izgine brez sledu. Leta 1964 je novinar Vincent Gaddis območje, ki obsega 1,3 milijona kvadratnih kilometrov jugovzhodno od ZDA, poimenoval Bermudski trikotnik. Tako je tudi poimenoval svoj članek v reviji Argosy, kjer je opisoval nepojasnjeno izginotje petih letal mornarice, na katerih je bilo 14 ljudi. Ameriški veteran Howard L. Rosenberg je povedal, da so ZDA poslale novo floto letal s 13 člani posadke iskat izginula letala, vendar so tudi ta skrivnostno izginila. Razložil je tudi, da so se piloti najverjetneje izgubili in ostali brez bencina. Če so strmoglavili, so letala najverjetneje razpadla in se potopila, voda pa je bila vsekakor prehladna, da bi kdorkoli od posadke preživel. Naj se slišijo izginotja še tako skrivnostna, pa nesreče v tem predelu niso nič pogostejše kot v drugih predelih oceana.

Bermudski trikotnik je postal slaven po tem, ko je tam izginilo pet letal ameriške mornarice.

Nepredvidljive vremenske razmere

Tropska neurja in hurikani, ki so znani v tem predelu Atlantskega oceana, bi lahko bili glavni povzročitelji teh nenavadnih izginotij. Poleg tega so bile ladje, ki so plule skozi območje pred desetletji, bolj ranljive na ekstremne vremenske spremembe, kot so ladje danes, ki imajo na voljo bolj točne vremenske napovedi in natančnejšo navigacijsko opremo. Kratke in močne nevihte, ki se nenadoma pojavijo spomladi, bi prav tako lahko igrale ključno vlogo pri izginotjih, saj motijo komunikacijo na ladji in povzročajo ogromne valove, ki lahko ladjo prevrnejo.

Je kriv metan?

Vraževerje o Bermudskem trikotniku pa ima še zmeraj svojo moč in področje še vedno buri človeško domišljijo. Nova teorija, ki se je pojavila v zadnjem času, je nastala pod vplivom novih geoloških odkritij. Lani so podrobno raziskali kraterje v Barentsovem morju ob obali Norveške. Raziskovalci namigujejo, da bi lahko ti kraterji ob koncu zadnje ledene dobe, pred 11.700 leti, povzročali eksplozije metana. Tako imenovane "piščalke" so se sprožile ob segrevanju oceanov, ki so bili vzrok za višji pritisk, in tako povzročile eksplozijo metana. Nekateri raziskavo povezujejo z Bermudskih trikotnikom. Ravno ti močni sunki eksplozij naj bi povzročili vrtače v dnu oceana ali plinske mehurčke, ki naj bi ladjo v trenutku potopili. Geologinja Carolyn Ruppel pravi, da je sicer običajno majhno spuščanje metana z morskega dna, večje količine pa so malo verjetne.