Zanimivosti

Bogataši bežijo iz Evrope

M.K.
3. 4. 2016, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mesta, ki v zadnjih letih doživljajo največji odliv zelo premožnih prebivalcev, bi utegnila v prihodnosti utrpeti težke posledice.

Thinkstock
Večina bankovcev je bila še na polah s po šestimi bankovci, na manjši količini so manjkali hologrami in druga zaščita proti ponarejanju.

Milijonarji vse pogosteje zapuščajo Evropo zaradi naraščajočih verskih napetosti, gospodarske recesije in prihoda migrantov iz Sirije, je po poročanju CNBC povedal vodja raziskovalnega oddelka v organizaciji New World Health Andrew Amoils.

Po njegovih predvidevanjih bodo številni milijonarji zapustili Francijo, Nemčijo in Belgijo, ter se napotili proti bolj priljubljenim destinacijam, kot denimo v Avstralijo in Izrael.

Po navedbah New Word Wealth-a, so kar tri od štirih mest, v katerih so lani zasledili največji odliv milijonarjev, v Evropi: to so Pariz, Rim in Atene, četrto je Chicago. Francoska metropola šteje največji odliv, saj je iz nje odšlo kar šest odstotkov milijonarjev, to je okoli 7000 ljudi.

»Francija je izpostavljena velikemu vplivu naraščajoče verske napetosti med krščanskim in muslimanskim delom prebivalstva, kar je še posebno izrazito v mestnih okoljih,« navaja raziskovalno poročilo.

Migracije milijonarjev lahko razumemo tudi kot pokazatelj nagibov preostalega prebivalstva, utegnile pa bi tudi povzročiti padec davčnih prihodkov, izgubo dela in odliv denarja.