Zanimivosti

Psiček potrebuje meje

pl
17. 4. 2016, 21.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mnogokrat se sprašujemo, kdaj je pravi čas, da začnemo vzgajati psa. Mladiček se nam smili, tako nedolžno gleda s svojimi očmi, da pozabimo na vzgojo. Vendar ni prav tako. Že mladiček potrebuje vzgojo ter mora poznati in znati določena pravila.

profimedia
»Pasjega mladiča začnemo vzgajati takoj, ko ga pripeljemo v nov dom.«

Vseeno je, ali bo pasji mladiček zrasel v velikega psa ali pa bo tudi v odrasli dobi tehtal komaj nekaj kilogramov, vzgoja je nujna. Vsak pes mora poznati določena pravila in jih tudi znati izvajati. Le socializirani pes se bo dobro znašel v okolju med ljudmi. Z vzgojo psu nudite tudi varnost in zaupanje.

Arhiv Svet24
Časi, ko se je kužke cukalo, vleklo, se jim potiskalo zadnjice proti tlom, izmikalo prednje tačke, da so lezli v prostor, so mimo.

Začnimo nemudoma

O tem smo se pogovarjali s kinologinjo Alenko Sunčič Jenko: »Mladiča začnemo vzgajati že ob njegovem prihodu v naš dom, takrat prevzamemo odgovorno nalogo vzgojitelja. Veliko vzgojnih osnov je lahko naredil že vesten vzreditelj, ki lahko mladičke že pred odhodom navadi na sobno čistočo, odzivnost na klicanje, stimulira fizičen in psihičen razvoj psa.« Pri vzgoji kužku postavimo meje. Zelo pomembno je, da se jih držijo vsi družinski člani, da pes ne bo zmeden. Vedeti mora, kaj sme in katera vedenja niso ravno zaželena, prav tako kužka naučimo različnih oblik samonadzorovanja nagonov, odzivnosti na klic in ga postopno umeščamo v socialno okolje – socializiramo (prilagajamo in privajamo na družbeno in naravno okolje – različne ljudi, živali, okolja, situacije ...). Seveda vse to počnemo postopoma in z občutkom za mentalne in fizične sposobnosti našega štirinožnega družinskega člana.

Dejansko velja, da kužki vse znajo, naša naloga je zgolj ta, da se kot skrbniki naučimo vse skrivne zaklade našega kužka obrniti nam v prid in zadovoljstvo. 

Pasja šola

Sunčič Jenkova priporoča obiskovanje pasje šole, hkrati pa opozarjada se je nujno zelo dobro pozanimati o programih različnih pasjih vzgojnih institucij in načinih, kako programe izvajajo. Ali so psu in skrbniku prijazni, ali poznajo sodobne metode vzgoje, organiziranost skupinskega dela, sposobnost pojasniti posamezne veščine, ki naj bi jih s kužkom obvladali. Odlična pasja šola je lahko najboljša popotnica za skupno življenje.

Kaj mora vsak kuža znati

»Dejansko velja, da kužki vse znajo, naša naloga je zgolj ta, da se kot skrbniki naučimo vse skrivne zaklade našega kužka obrniti nam v prid in zadovoljstvo,« poudarja Sunčič Jenkova. Vsak pes bi se moral naučiti nemudoma odzvati na klic skrbnika v vsakem položaju, čisto vsakega kužka moramo tudi navaditi na samonadzor nagonov; da mirno počaka in brez poveljevanja, ko odpremo vrata, da odide iz stanovanja ali boksa, šele ko mu to dovolimo, da mirno počaka skledo za hrano in se šele na naše povelje začne hraniti ... Naučimo ga, da deliti ni nič slabega, bistveno pa se je naučiti tudi pravilne igre s psom in hoje na opuščenem povodcu.

Teh osnovnih pravil se vsak kuža lahko nauči tudi v pasji šoli. Če pa je ne obiskujemo, se moramo v učni proces poglobiti sami.