Zanimivosti

Pariške pokole brez sramu napovedali že januarja

J.P.
26. 11. 2015, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Eden od januarskih izvodov tednika The Economist je izšel z zloveščo naslovnico, naslovljeno s »Svet v 2015«. Je mogoče, da je naslovnica napovedala oba teroristična napada, ki sta se leta 2015 zgodila v Parizu?

Facebook
Če številke malce preuredimo, lahko dobimo 13. 11. 15 – dan terorističnih napadov v Parizu, za katere je odgovornost prevzela Islamska država.

Podrobnejša analiza elementov, ki tvorijo naslovnico omenjenega časopisa, po mnenju teoretikov zarote jasno priča o dogodkih, ki so se zgodili v letošnjem letu. Sploh če upoštevamo, da je The Economist delno v lasti družine Rothschild, urednik John Micklethwait pa se redno udeležuje srečanj skupine Bilderberg. Nekateri so zato mnenja, da velja upoštevati opozorila tistih, ki jih lahko uresničijo. Tisti, bolj dovzetni za mračnjaško naravo ozadij tistih na položajih moči, so tako prepričani, da je The Economist neposredno povezan s tako imenovano svetovno elito. Analiza naslovnice zato morda ni povsem odveč. Najbolj v oči bodejo politične figure, bolj podroben pogled pa razkrije veliko bolj vznemirjajoče elemente.

Facebook

Oglejte si naslovnico in presodite sami.

Planet dveh obrazov

En del stoično srtmi prozi Zahodu, drug se zdi vznevoljen. Je to ponazoritev napetosti med Vzhodom in Zahodom? Na naslovnici je mogoče zaslediti tudi druge simbole, ki namigujejo na vzpon Vzhoda. Še posebej vznemirjajoče je dejstvo, da sta neposredno pod planetom sliki eksplozije jedrske bombe in vohunskega satelita.

Barve obrazov

Nekateri obrazi so barvni, drugi črno-beli – Vladimir Putin, Angela Merkel, Barack Obama, Hillary Clinton in David Cameron. So črno-beli, ker predstavljajo elito (črno-bel je tudi terorist)?

Helikopter

Pred Putinom je podoba helikopterja, ki namiguje na škropljenje pridelkov z insekticidi ali fungicidi iz zraka. Desno od helikopterja je otrok, ki nekaj je …

Mišičasti panda

Panda v kopalkah z motivom kitajske zastave bržda namiguje na rastočo kitajsko moč. Poleg njega je sumo borec, ki drži veliko baterijo z očitnima simboloma za nasprotno polarnost. Še namig, da se ravnovesje moči preveša na Vzhod?

The Economist ni le še en tiskan medij, ki bi bil z neutemeljenimi napovedmi primoran prodajati izvode. 

Preteča želva

Povsem v ospredju je želva, ki strmi neposredno v bralca. Kar se zdi kot povsem nedolžna podoba, sumljivo spominja na simbol Fabijanskega društva – ekstremno močne organizacije, ki si že več kot stoletje prizadeva za vlado, ki bi vladala celemu svetu. Pri tem računajo predvsem na dolgoročne spremembe in ne na nasilno revolucijo. Njihov prvotni simbol je bil volk v ovčji preobleki – dovolj zgovorno.

Nemirni Pariz

Danes se zdi, da so določeni deli naslovnice skoraj preveč preroški. Najprej je tu La Belle Ferroniere – slika Leonarda Da Vincija, ki se trenutno nahajava v pariškem Louvru. Vznemirjujoče so tudi številke na puščicah: 11.5 in 11.3. Če številke malce preuredimo, lahko dobimo 13. 11. 15 – dan terorističnih napadov v Parizu, za katere je odgovornost prevzela Islamska država. Je sploh še presenetljivo, da je tudi ta na naslovnici in da francoski predsednik Francois Hollande gleda v drugo smer? The Economist ni le še en tiskani medij, ki bi bil z neutemeljenimi napovedmi primoran prodajati izvode. Je mogoče, da so v začetku leta na prihajajoče dogodke opozorili tiste, ki znajo brati med vrsticami? In medtem ko se je običajna raja osredotočala na iluzije, je iz ovčje oprave splezal volk in naredil svoje.