Zanimivosti

Delfini so stalni del slovenske biotske raznovrstnosti

sta
26. 11. 2015, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovensko društvo za morske sesalce Morigenos danes v ljubljanskem klubu ZOO organizira četrto noč delfinov, na kateri bodo obiskovalcem predstavili svoje aktivnosti v iztekajočem letu. Nina Uratarič iz društva je dejala, da so delfini stalni del naše biotske raznovrstnosti, z območja slovenskih in okoliških voda pa jih poznamo okoli 150.

Wikipedia
Delfin

Kot je še pojasnila Urataričeva, je današnja noč delfinov namenjena predvsem zahvali podpornikom društva. Poleg noči pa v Morigenosu vsako leto pripravijo tudi dan delfinov. Tega organizirajo v Piranu, obiskovalce pa peljejo na teren, kjer jim predstavijo, kako raziskovanje poteka.

Poleg raziskovalnega dela, so sicer v društvu zelo dejavni na področju izobraževanja in osveščanja, je pojasnila Urataričeva. Samo v letošnjem letu so izvedli že več kot 50 predavanj, naravoslovnih dni in delavnic.

Ena izmed akcij društva je tudi možnost posvojitve delfina. Na društvu so poudarili, da posvojitev delfina ne pomeni, da delfin postane posvojiteljeva last ali da mora ta zanj kakor koli skrbeti. "Gre za simbolično posvojitev, s katero lahko kdorkoli podpre naše društvo," je pojasnila Urataričeva in dodala, da posvojitelj prejme potrdilo in življenjepis delfina, ki ga je posvojil. 

Na voljo za posvojitev jih je deset, en pa ima lahko lahko več posvojiteljev. Lani so jih v društvu zabeležili 103, letos pa doslej 80.

Po besedah Urataričeve danes poznamo z območja slovenskih in okoliških voda nekaj čez 150 delfinov, od tega jih približno polovico na tem območju videvajo redno. Ločijo jih po hrbtnih plavutih, saj nobena ni enaka, tako kot tudi nobeni človeški prstni odtisi niso enaki, je pojasnila.

Tistim, ki na morju srečajo delfina, pa Urataričeva svetuje naj predvsem uživajo v predstavi. Treba je ustaviti čoln, temu pa se bodo verjetno delfini zaradi svoje radovednosti sami približali, je še dodala.