Svet

SDP po volitvah najbolj priljubljena stranka na Hrvaškem

sta
26. 11. 2015, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Največjo podporo hrvaških volivcev po parlamentarnih volitvah 8. novembra ima SDP z 29 odstotki glasov, kaže redna mesečna raziskava agencije Ipsos Puls Crodemoskop, ki jo je v sredo zvečer objavila komercialna Nova TV. HDZ zaostaja za 0,8 odstotne točke, Most neodvisnih list pa ima 19,1 odstotka podpore.

STA
Predsednik SDP, Zoran Milanović.

Podpora SDP v raziskavah se krepi od avgusta, hrvaški socialdemokrati pa so znova na vrhu priljubljenosti prvič po marcu 2014, so izpostavili na Novi TV. Raziskavo so izvedli med 8. in 20. novembrom med 996 anketiranci.

Kot dodaja Nova TV, podpora HDZ počasi peša od avgusta, medtem ko ima največji skok podpore Most, ki se je v treh mesecih z manj kot petih odstotkov povzpel na nekaj več kot 19 odstotkov.

Most ni veliko vplival na priljubljenost SDP in HDZ, temveč je odvzel del glasov ostalim strankam in pridobil podporo neodločnih volivcev, še ocenjuje Nova TV.

Še naprej močno pada podpora stranki Trajnostni razvoj Hrvaške (ORaH), ki je imela novembra lani več kot 18 odstotkov glasov podpore anketirancev in je bila takrat druga najmočnejša stranka v raziskavah za HDZ in pred SDP, na letošnjih parlamentarnih volitvah pa ni prestopila petodstotnega praga za vstop v sabor. V letošnji novembrski raziskavi je padla na 1,2 odstotka podpore.

Raziskava je pokazala, da nobena izmed ostalih strank, ki so na parlamentarnih volitvah sicer vstopile v sabor, nima več kot štirih odstotkov podpore. Živi zid je na 3,8 odstotka, Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti na 2,3 odstotka, Istrska demokratska skupščina (IDS) na 1,7 odstotka, Hrvaška kmečka stranka (HSS) na 1,4 odstotka in Hrvaška narodna stranka (HNS) na 1,2 odstotka.

Vse ostale stranke so skupaj dobile nekaj več kot šest odstotkov glasov, neodločenih pa je šest odstotkov anketirancev.