Zanimivosti

Hoče se ga znebiti

Polona Krušec
25. 11. 2015, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odgovornost in spoštovanje do živih bitij se izgubljata. Ljubljenčki velikokrat zaradi naše nemarnosti in pomanjkanja teh vrlin trpijo. Eni se jim odrečejo, drugi jih mučijo, tretji prodajajo …

STA
Žalosten pogled zavrženčka.

Na različnih spletnih portalih, namenjenih posredovanjem med prodajalci in kupci, najdemo tudi veliko oglasov v rubriki Živali. Grozljive vsebine ponudnikov razkrivajo, da človeška krutost in primitivnost ne poznata meja. »Očitno sta se naša dvojčka naveličala kužka, za katerega sta prosila dve leti in ki sta ga dobila za rojstni dan, zato bi ga radi prodali prijaznim ljudem,« je zapisala ponudnica enega od oglasov.

P.K.
Obsojanje takih oglasov preplavlja splet.

Peter je ogorčen

»Po navadi se za takimi vsebinami skrivajo popolnoma neodgovorni ljudje, ki mislijo, da so živali igrače in da so samo za okras in crkljanje, v resnici pa imeti žival pomeni biti zanjo odgovoren, to je skoraj tako, kot bi imeli otroka,« je oglase, ki smo mu jih predstavili, komentiral zagrizeni primorski aktivist za živali in borec proti njihovemu mučenju Peter Vesel.

STA
Zatočišča za živali so polna.

»Naša mati ne more več poslušati psa, ki laja. Če ga kdo želi, mu ga pripeljem pred vrata in dam še vrečo briketov zraven, samo da se ga znebim,« je bila kruta naslednja vsebina oglasa. Vesel je obmolknil, ko smo mu to prebrali, in se samo prijel za glavo.

Nekatere pisce oglasov smo poklicali. Ker smo jim zastavili konkretna vprašanja o njihovem početju, so vsi prekinili zvezo.

»Ljubljenčka si omislite, ker vam bo obogatil življenje, vendar se zavedajte, da morate skrbeti zanj. Je strošek, zahteva čas, potrebuje nego in pozornost. Sploh pa ljubljenčki nikoli, ampak res nikoli, ne smejo biti darilo,« je še dodal Peter Vesel.

STA
V kletki čaka na dobre ljudi.

Prodajalce obsojajo

»Prodam psičko pasme nemški bokser po imenu Hera. Dobila sem jo za rojstni dan, a jo zaradi selitve v tujino ne morem imeti,« je zapisala ponudnica iz Ajdovščine. Psa prodaja za 200 evrov. Ta oglas je včeraj z valom zgražanja preplavil družbena omrežja. Šokirani komentatorji se sprašujejo, kaj je narobe z ljudmi, da se to dogaja.

Več kot 300 uporabnikov družbenih omrežij je delilo oglas in ob njem opozarjalo na to, kar poudarja tudi naš sogovornik. »Skrbi za živali ni sposoben vsak, zato naj se ji po tem, ko se jo naveliča, raje pravočasno odreče, kot da jo zavrže, da v zavetišče, ali tako prodaja,« je zaključil Peter Vesel.