Zanimivosti

Mama radikalizirane Fatime: "Rodila sem pošast"

R.T.
25. 11. 2015, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Študentka je skupaj s svojim džihadističnim mentorjem, ki jo je hotel za svojo četrto ženo, pobegnila v Sirijo. Skrušena mati sedaj objokuje svojo usodo in grozljiva sporočila, ki jih na spletu objavlja njena hčerka.

Zajem zaslonske slike
Ruska obveščevalna služba je mamo obvestila, da je hčerka v Sirijo odšla z Abdulo.

Sibirska mati je spregovorila, kako so islamski fanatiki »oprali možgane« njeni nekoč glamurozni hčerki. Da bi jo obdržala, jo je obupana mama celo priklenila za radiator. Vseeno se je 20-letnica pridružila moškemu, ki jo je zagrel za džihad.

Zajem zaslonske slike

»Bolje je ne živeti, kot biti mama teroristu.«

Inteligentno dekle

Fatima Dzhafarova je odraščala v majhnem kraju v bližini ruskega mesta Surgut. Ker je bila odprte glave, si je zaslužila mesto na univerzi brez vsakršnih stroškov – od 800 prosilcev jih je bilo na ta način sprejetih le 13. Postati je hotela jezikoslovka. Njena 41-letna mati Šakla Bočkarjova se spominja, kako urejena je bila njena hčerka. Četudi je šla le v šolo, je vedno poskrbela, da je bila videti čim bolje. »Kozmetičnih pripomočkov ji ni primanjkovalo, tudi nakita ne. Rada je skrbela za svoje dolge lase,« je povedala mama in dodala, da je med prijatelji veljala za zelo modno zavestno.

Odstranila novoletno drevesce

Po treh mesecih na univerzi pa je prišlo do spremembe. »Nehala je komunicirati z menoj, ni mi vračala klicev,« je povedala Šakla. Začela si je zakrivati glavo, mati pa se spominja tudi, da se ji ni zdela zdrava, da je bila neprestano utrujena in z očitnimi podočnjaki. Decembra 2013 se je po prvih mesecih na surgutski državni univerzi vrnila domov. Mami je dejala, da se je spreobrnila v islam, kar sicer ni bilo sporno, saj je tej veroizpovedi pripadala mamina stran družine. Vendar pa Fatimi praznovanje novega leta ni bilo pogodu, zato je odstranila drevesce, čeprav se mama s tem ni strinjala. Lanskega aprila je dopolnila 19 let. Mamine dobre želje je povsem preslišala, Šakla pa je maja odkrila, da Fatima že tri mesece ni bila na predavanjih. »Zbrala sem njena oblačila in lastnino in jo brez besede odpeljala domov,« je dejala mama. »Pustila je šolo. Zato sem ji dejala, naj ostane doma, kuha in skrbi za dom.«

Zajem zaslonske slike

»Moji bratje bodo prišli in pobili nevernike, kot si ti. Glave bodo rezali z noži, jaz pa ne bom skrbela.«

Zajem zaslonske slike

Nezaželeni snubec

Nekega dne se je na njihovem pragu pojavil moški, ki se je predstavil kot Abdula (njegovo pravo ime je bilo Rustam). Imel je okoli 36 let, čeprav se mama spominja, da se ji je zdel starejši. Prinesel ji je rože, nato pa dejal, da se hoče poročiti z njeno hčerko. Pojasnil ji je, da že ima tri žene, vsaka od njih pa tri otroke. Ena od žen je bila noseča, ko se je hotel poročiti s Fatimom. Šakla ni dala dovoljenja. Minevali so meseci, policisti so Abdula prepoznali kot džihadista, Fatima pa je gojila zamero do mame. Nekega dne je izbruhnila: »Moji bratje bodo prišli in pobili nevernike, kot si ti. Glave bodo rezali z noži, jaz pa ne bom skrbela.« Začela je nositi hidžab, delala ni, je pa živela na mamine stroške. Ker je delo greh.

Naboj cena za življenje

Nekega dne je izginila. Ruska obveščevalna služba je mamo obvestila, da je z Abdulo odšla v Sirijo. Pred dnevi se je na spletu naslajala nad nedavnimi terorističnimi napadi. »Bolje je ne živeti, kot biti mama teroristu,« je svojo usodo objokovala Šakla. »Seveda nobena mama ne bo priznala, da je njen otrok pošast. A če smo iskreni: ja, rodile smo pošasti.« Mama se je sprijaznila, da je naboj cena za hčerkino življenje in da je nikoli več ne bo videla.