Zanimivosti

'Znal bi jo voditi bolje kot ti klovni,' zato je ustanovil svojo državo

J.P.
24. 11. 2015, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vse se je začelo na spletu. Kos zemlje, še ne en hektar, ki je bil naprodaj, je postal njegov za slabih 600 evrov. Tako je lahko pobegnil stresnemu življenju v mestu, a ne le to. V zemljo je lahko zapičil zastavo.

Facebook
Mejni prehod

Zaq Landsberg, umetnik iz New Yorka, je preko spletne dražbe kupil slab hektar zemlje v puščavi v Utahu. Ob njegovem prvem obisku je tam zaplapolala rdeče-rumena zastava za lažjo prepoznavanje. A kmalu po tistem se mu je utrnila ideja – zakaj ne bi območja pretvoril v suveren narod in ga poimenoval po sebi? Tako se je rodil Zaqistan.

Facebook

»Zemljo sem kupil kmalu po hurikanu Katrina,« se spominja. »Takrat sem pomislil, da bi znal državo voditi bolje kot pa ti klovni. Tako sem začel v puščavi ustvarjati nekaj iz nič. To je tudi uradni moto moje države: Nekaj iz nič.« Zaq svoj Zaqistan obišče vsako leto – v tistih nekaj dneh, ko je tam, pa ga ozaljša s katero od svojih umetnin. Tako danes tam stojijo slavolok zmage, postelja iz plastičnih rož in mejni prehod. Domovanj ne namerava graditi, saj država nima vodnega vira, najbližje mesto Montello pa je oddaljeno dobrih 110 kilometrov.

Facebook
Zaq Landsberg na svojem slavoloku zmage

Zaq je s potnimi listi obdaril nekaj najbližjih prijateljev, a jih je mogoče kupiti tudi na spletu za okoli 40 evrov. A velja omeniti, da tamkajšnja narava ni najbolj gostoljubna. Čez dan je vroče, ponoči mraz, pustinja pa je izredno dovzetna za močne sunke vetra. Zaq vseeno upa, da bo Zaqistan nekoč postal prava država, četudi bolj spominja na površje Lune, kot je pripomnilo njegovo dekle.

Ker plačuje davke, njegovo početje ni nezakonito. »Zaenkrat me še nihče ni nadlegoval,« je povedal Zaq. »Verjetno tudi zato, ker gre za velikansko območje. Sem le pika v puščavi, kjer ni nikogar. Zato bi me najprej morali najti.«