vit jedlička
Facebook
Vit Jedlička je državo oblikoval po vzoru Hongkonga in Liechtensteina, moto državice pa je "Živi in pusti drugim živeti".

Nova država se razteza ob bregu Donave med krajema Bački Monoštor in Zmajevec, torej na ozemlju, ki ga niti Hrvaška niti Srbija ob določitvi meje nista zahtevali zase, poročajo lokalni vojvodinski mediji. Jedliček tako trdi, da je njegova država nastala v skladu z mednarodnim pravom.

Cilj ustanovitelja Liberlanda je ustvariti družbo, v kateri bodo živeli pošteni ljudje, država pa jim ne bo grenila vsakdana z nepotrebnimi preprekami in davki. V novi deželici pa niso zaželeni neonacisti, komunisti, verski skrajneži, prav tako pa ne bodo sprejeli obsojenih za težja kazniva dejanja.

Jedliček je bil na Češkem član majhne desne orientirano stranke, ki je blizu nazorom bivšega češkega premierja in predsednika Vaclava Klausa. Novopečeni predsednik pričakuje, da bosta državo najprej priznali Srbija in Hrvaška, sledile naj bi druge države na Balkanu in jugovzhodu Evrope.

liberland
Gre za sedem kvadratnih kilometrov površine na skrajnem severovzhodu Hrvaške ob Donavi.

Hrvaška in Srbija sta v sporu glede meje ob Donavi. Medtem ko Hrvaška vztraja, da je treba mejo urediti na podlagi katastrskih občin, Srbija trdi, da mora mejna črta iti po sredini struge Donave.

Na srbskem bregu Donave je približno 10.000 hektarjev zemljišč, ki so vpisana v hrvaške katastrske knjige, medtem ko je ob hrvaškem nabrežju reke približno 3000 hektarjev, ki so del srbskih katastrskih občin.

Glede na hrvaške vire naj bi Jedlička Liberland razglasil na delu srbskih katastrskih občin v hrvaški Baranji.