Zanimivosti

Priznanje veterana: Ne Islamska država, ampak ameriško psihološko vojskovanje

J.P.
24. 11. 2015, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Scott Bennet, veteran ameriške vojske, je prepričan, da so nedavni videoposnetki Islamske države, v katerih z bombami grozi različnim večjim ameriškim mestom, del večje operacije.

Reuters
Borci Islamske države na zajetem Ameriškem Humveeju.

Veteran in analitik je prepričan, da je vse del psihološkega vojskovanja, ki ga zoper lastno ljudstvo bije ameriška vlada. Tako naj bi bilo že nekaj časa, natančneje od terorističnih napadov 11. septembra 2001, ki jih je domnevno izvedla teroristična skupina Al Kaida. Če bi vprašali Scotta Benneta, ameriška vlada to počne, da bi uveljavila svojo različico prihodnosti. »Vsaka omemba napada na New York ali Belo hišo je povsem lažna. Na ta način hočejo zgolj spodbuditi reakcijo ameriškega ljudstva,« je v ponedeljek dejal za iransko televizijo.

Twitter
Scott Bennet

Strah, samo strah

Prave grožnje naj bi torej ne bilo, zgolj taktika psihološkega vojskovanja, da bi »zmehčali« Američane in jih prestrašili. To naj bi bilo v prid ameriške vlade in drugih podpornikov Islamske države, ki teroriste v zameno za usposabljanje in opremo uporabljajo kot najemnike.

Nadzor, samo nadzor

Po koordiniranih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 132 ljudi, je bilo na spletnih prostranstvih objavljenih več videoposnetkov, iz katerih je razvidno, da naj bi Islamska država načrtovala bombne napade v različnih ameriških mestih. V enem od posnetkov se ekstremisti, ki pozdravljajo napad v Parizu, lotijo celo ameriškega predsednika Baracka Obame ter njegovega francoskega kolega Francoisa Hollanda. Ameriške varnostne sile so, ne bodi len, hitro poostrile varnostne ukrepe, Zvezni preiskovalni urad (FBI) pa je opozoril javnost, naj se ne zbira v večje skupine in da naj se izogiba športnim prireditvam. Vendar pa je Bennett prepričan, da bi reagirale različne ameriške agencije, če bi grožnja dejansko bila utemeljena. »Če bi šlo za resnično grožnjo, bi bili priča povsem drugačnim odzivom agencij,« je dejal. »Vendar pa temu ni tako. Če dobro pogledamo dejstva in dokaze, lahko vidimo, da gre za na travmi temelječi umski nadzor, ki v Združenih državah Amerike in Evropi obstaja od 11. septembra 2001 in ki se je razvil v različna sporočila in različne sovražnike,« meni analitik. Bennett je še poudaril, da če bi ameriška vlada Islamsko državo res videla kot grožnjo, bi sodelovala z ljudmi, ki teroristično organizacijo poznajo do obisti. »Vendar vejo, da ni ne grožnje ne sovražnika. Vse je le igra, potegavščina. V oči nam mečejo pesek,« je zaključil.