Zanimivosti

Prostozidarji priredili preiskavo potopitve Titanika

J.P.
23. 11. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kot se izkaže, so prostozidarji poskrbeli, da v uradni preiskavi nesreče Titanika ni bil očrnjen ugled odgovornih, med drugim lastnikov družbe White Star Line in kapitana ladje Edwarda J. Smitha.

Twitter
Potem ko je ladja trčila v ledeno goro, se je potapljala skoraj tri ure.

Objava do nedavnega skrivnega seznama prostozidarjev – tudi dveh milijonov imen članov od leta 1733 pa do leta 1923 –, razkriva njihovo stopnjo vpletenosti v britansko družbo, čeprav je znano, da so imeli vezi z ljudmi, kot so Winston Churchill, Oscar Wilde, Rudyard Kipling in Edvard VIII. Britanski.

Wikipedia
Večina vpletenih je bila oproščena, izprašani pa so bili le trije potniki.

Na seznamu so imena plemičev, državnikov, sodnikov, vojaških častnikov in duhovščine. Nekateri strokovnjaki so že prepričani, da bi bilo potrebno ponovno pregledati zadnjih 200 let britanske zgodovine, da bi razkrili prostozidarski vpliv na vseh ravneh britanske družbe v času, ko je Velika Britanija bila ena od najmočnejših držav sveta.

Za Američane krivi, za Britance ne

Kakorkoli že, zagotovo so bili vpleteni v preiskavo nesreče Titanika, v kateri je življenja izgubilo 1.503 ljudi. Preiskava ameriškega senata je krivdo zvalila na britanski Odbor za trgovanje, češ da je bilo premajhno številno reševalnih čolnov posledica ohlapnih predpisov. Britanska preiskava pod vodstvom lorda Merseyja (John Bigham) pa je Odbor za trgovanje oprala krivde.

Preiskava je menda bila le farsa.

Nedavno objavljeni seznam pa razkriva, da je Mersey sam bil prostozidar. Kakor tudi predsednik omenjenega odbora Syndey Buxton. Na seznamu je mogoče nadalje najti tudi imeni dveh od petih strokovnih svetovalcev, Johna Harvarda Bilesa in Edwarda Chastona, ki sta sodelovala pri preiskavi. Tudi Lord Pirrie, ki je bil direktor ladjedelnice Harland in Wolff v Belfastu, ki je zgradila Titanik, in eden od direktorjev družbe White Star, je na seznamu prostozidarjev.

Le trije potniki

Nič nenavadnega torej, da je Nic Compton, poznavalec vsega povezanega s Titanikom, dejal, da je bila preiskava le farsa – večina vpletenih je bila oproščena, izprašani pa so bili le trije potniki. Vsi trije so potovali v prvem razredu.