Zanimivosti

Kar so odkrili med preurejanjem, jim je vzelo dih

J.P.
25. 11. 2015, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lanskega decembra so v Kapadokiji – zgodovinski regiji v osrednji Mali Aziji, danes večinoma v turški provinci Nevsehir –, odkrili podzemno mesto z vsaj 7 kilometri predorov in skritimi cerkvami izpred 5.000 let.

Twitter
Največje turško arheološko odkritje leta 2014

Turški arheologi so podzemno mesto slavili kot največje turško arheološko odkritje leta 2014, danes pa je gotovo, da je to prvo znano podzemno mesto, v katerem so ljudje stalno živeli. Skozi veke je imela regija različne skrbnike: Hetite, Perzijce, Aleksandra Velikega, Rimljane, Bizantinsko cesarstvo, Otomansko cesarstvo in končno Turke. Z več sto kvadratnimi kilometri podzemnih vasic in predorov s skrivnimi prehodi, skrivnimi prostori in starodavnimi templji ponuja dober pregled zgodovine vsake nove civilizacije, ki je gradila na dosežkih svoje predhodnice. Vse okoli teh edinstvenih podzemnih zavetišč so tako rasli in propadli imperiji, zato jim skrivnosti zlepa ne bo zmanjkalo.

Za razliko od ostalih podobnih mest v regiji, je odkrito mesto imelo stalno prebivalstvo. 

Povsem slučajno

Starodavno mesto so pod utrdbo Nevsehir in njenim okolišem odkrili med delom na projektu urbane preobrazbe pod taktirko turške Uprave za stanovanjski razvoj. V omenjeni provinci se nadalje nahaja tudi podzemno mesto Deinkuyu, v katerem je nekoč domovalo tudi do 20.000 prebivalcev. Ima enajst nivojev in 600 vhodov ter predorov, ki ga povezujejo z drugimi podzemnimi mesti.

Twitter
Derinkuyu

Potrebni bodo popravki

Za razliko od ostalih podobnih mest v regiji, je odkrito mesto imelo stalno prebivalstvo. Arheologi so odkrili dokaze, da so prebivalci v mestu pridelovali olje. Tam naj bi nadalje stale kapele, iz in v mesto naj bi vodili predori, bivalni prostori pa da so bili raznoraznih dimenzij. Hasan Ünver, župan Nevsehirja, je ob odkritju dejal, da je to »pravo podzemno mesto, v katerem so ljudje stalno bivali« in dodal, da bo potrebno na novo napisati zgodovino mesta.