Zanimivosti

V Keopsovi piramidi se menda še skriva nekaj ...

J.P.
13. 11. 2015, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Keopsova piramida spet buri duhove. Govori se namreč, da v svojih nedrjih že več tisoč let skriva še neodkrito grobnico, v njej pa morda celo kar samega faraona. Termalne anomalije to možnost vsekakor dopuščajo.

Twitter
Egiptologi upajo, da bodo kmalu izvedeli več o orodjih in tehnologiji, ki so ju uporabljali Egipčani.

Znanstveniki in raziskovalci so na lovu za neodkrito grobnico v Keopsovi piramidi že od 19. stoletja, a brez uspeha. En nadobudnež se je iskanja skrivnih prostorov lotil celo z eksplozijami smodnika. V tridesetih letih 19. stoletja je ideja o skriti grobnici tako prevzela Richarda Williama Howarda Vysea, polkovnika v britanski vojski, da se je arheologije raje kot zlepa lotil zgrda. Tako je na vrhu piramide odkril več manjših prostorov, namenjenih razbremenitvi celotne strukture, v njih pa le nekaj grafitov, ki so jih med gradnjo piramide zagrešili navadni delavci.

Raziskovalci se nadejajo, da bodo egiptologi z njihovimi dognanji bolje razumeli gradnjo piramid in njihovo evolucijo skozi čas.

Termalno slikanje

Nova iniciativa, poimenovana Projekt skeniranja piramid, s pomočjo termalnega slikanja, radiografije in 3D rekonstrukcije zbira vse mogoče podatke o omenjeni piramidi ter še drugi dve na območju Dashurja. Te tri strukture predstavljajo tri generacije egipčanskih faraonov. Tri generacije, ki so vladale pred več kot 4.500 leti.

Variacije v temperaturi

Raziskovalci se nadejajo, da bodo egiptologi z njihovimi dognanji bolje razumeli gradnjo piramid in njihovo evolucijo skozi čas. Tu pa so seveda še skrite sobane. Termalne anomalije so odkrili pri vseh treh piramidah. Za anomalije obstaja več razlag – notranji zračni tokovi, različni gradbeni materiali in, seveda, neodkriti prostori. Slike Keopsove piramide tako razkrivajo variacije v temperaturi v pritličnem in v vrhnjem delu na vzhodni strani piramide.

Za odvračanje roparjev

Člani prej omenjenega projekta ne trdijo, da so v Keopsovi piramidi odkrili pozabljeno grobnico, četudi merjenja temperature nakazujejo na verjetnost skritega odprtega območja. Ideja je pač starejša od samega projekta. Arheologi trenutno vedo za tri velike sobane znotraj Keopsove piramide. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa so začeli raziskovati dva manjša jaška, ki se vzpenjata iz tako imenovane kraljičine celice. Roboti so se po jaških povzpeli do vrat z bakrenimi ročaji. Z vrtenjem v ena od vrat so odkrili, da se za njimi skriva majhna komora. Takrat se je rodila hipoteza, da jaška vodita v Keopsovo grobnico, tri prej omenjene pa naj bi služile le za odvračanje roparjev grobnic. Kakorkoli že, arheologi se bodo lotili vseh mogočih razlag za termalne anomalije, za kar pa bodo potrebovali več let. Na Keopsov zaklad bo zato najverjetneje še potrebno počakati.