Zanimivosti

Je to resnica o Nessie?

J.P.
2. 11. 2015, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Neumorna škotska legenda je svetu dala vrsto fotografskih potegavščin in nepotrjenih videnj, svoji matični državi in slovitemu jezeru pa svetovno slavo. Pošast je bržda najboljša stvar, ki je doletela jezero Loch Ness.

Twitter
Do danes so ljudje pošast videli že več kot tisočkrat.

Pošasti Nessie, ki naj bi bivala v jezeru, se kot marketinškega prijema loteva knjiga, ki je tik pred izidom.

V njej Gareth Williams, profesor zgodovine, domneva, da si je domala mitološko bitje izmislil Digby George Gerathy, ki ga je več škotskih hotelov najelo, da bi po obdobju suhih krav na območju izboljšal turistični izplen.

Arhiv Svet24

Prva fotografija glave in vratu iz leta 1934.

Williams je dokaze za svojo tezo odkril v delno avtobiografskem romanu z naslovom Marise, v katerem pripovedovalec opisuje dogodke, ki so vodili v »iznajdbo« pošasti v pubu v bližini Trafalgarskega trga, ene od turističnih znamenitosti Londona. V omenjenem romanu je tako opisano, kako je skupina med pitjem piva tako rekoč izumila Nessie. Vse, kar so morali narediti, je bilo, da so uredili prvo videnje pošasti. Tako so tudi storili, zgodba pa je dobila zalet, ki verjetno ni bil pričakovan.

Tisoči so romali na Škotsko, da bi videli izum, ki je enemu genialnemu človeku prinesel dobrih 200 evrov hotelirskega denarja, čeprav ni izvzeto, da ni Gerahtyja navdahnila zgodba o izmišljeni kanadski pošasti Ogopogo, ki je prav tako bivala v globinah jezera.

Medtem ko je se je do danes zvrstilo že več kot tisoč videnj pošast, pa Williams nadalje izpostavlja tudi mrtvilo, ki je na tem področju vladalo v času pred tridesetimi leti prejšnjega stoletja. Po njegovem mnenju je to še en argument več, da je pošast zgolj genialen marketinški podvig, ki se je Gerahtyju utrnil v prvih letih omenjenega desetletja.