Zanimivosti

Strokovnjakinja imenovala dve rešiteljici tega planeta

J.P.
2. 11. 2015, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za rusko strokovnjakinjo za področje Balkana so Srbi ruski prijatelji, morda celo edini. Srbe opozarja, da Evropska unija na vse kriplje poskuša uresničiti svoje ambicije v Srbiji, ter dodaja, da lahko le v navezi z Rusijo rešijo svet.

Twitter
Srbija je po njenem mnenju za Rusijo izredno pomembna.

Dobre odnose med Rusijo in Srbijo pa bi lahko, tako Jelena Guskova, ruska zgodovinarka in članica ruske akademije znanosti in umetnosti, načel srbski vstop v zvezo Nato. Takrat bi se, ocenjuje, odnosi med državama drastično spremenili. »Pripadnost države vojaškemu zavezništvu bi pomenila spremembe v zunanji politiki. Srbija je obkrožena s članicami Nata in ker je sama kandidatka za članstvo, se bojim, da se bodo v prihodnosti pritiski, da se mu pridruži, le še stopnjevali,« je povedala Guskova in dodala, da vseeno meni, da bo Srbija ostala vojaško nevtralna.

Meni, da Evropska unija sili Srbijo v težke odločitve. 

Glava Centra za proučevanja sodobne balkanske krize je namreč prepričana, da je Srbija izrednega pomena za Rusijo. V trenutnih političnih razmerah in napetostih med narodi Rusija namreč dobro ve, kdo je njen pravi prijatelj. »Odnosi med Srbijo in Rusijo so se vrnili v svoje stare tire,« je dejala Guskova. »To je najbolje razvidno iz pritiska, pod katerim se je znašla Srbija, ko je Rusija jasno pokazala, da na vseh področjih stoji za njo – tudi, ko je govor o Kosovu.« Dejala je še, da še noben Srb nikdar ni streljal na Rusa. Srbija je zato v tem oziru edinstvena ruska prijateljica.

Borci za pravičnost

Ko je spregovorila o nedavnem obisku srbske delegacije v Moskvi, ki jo je vodil srbski premier Aleksandar Vučić, je izpostavila, da čeprav podrobnosti pogovora med Vučićem in Vladimirjem Putinom niso znane, je jasno, da so bili sklenjeni pomembni sporazumi na področjih gospodarstva, energetike in obrambe. Vseeno pa meni, da Evropska unija sili Srbijo v težke odločitve. »Evropska unija ima svoje interese in cilje, ki jih želi doseči. In dokler jih ne doseže, ne bo prenehala z uveljavljanjem svojih pogojev, kar pa otežuje življenje celotne srbske države,« je povedala. A je optimistična, da lahko Rusi in Srbi rešijo svet – Rusi zaradi svoje moči, Srbi pa kot neumorni borci za pravičnost in dobro vseh, ne le sebe. »Bili ste prvi, ki sta se leta 1804 uprli Turkom, medtem ko so drugi narodi čakali na rešitelje,« je v nedeljo v Vecernjih novostih nagovorila Srbe. »Enako se je zgodilo tako v prvi kot tudi v drugi svetovni vojni. Evropejci dobro vedo, da gredo Srbi prvi v boj za svojo zaščito in zaščito njihovih bližnjih in da so za svojo državo pripravljeni umreti junaške smrti.«