Zanimivosti

Putin začel preiskavo – So Američani res pristali na Luni?

M.J.
19. 6. 2015, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kam je izginilo kamenje z Lune, se sprašujejo Rusi. Vse bolj napeti odnosi med Združenimi državami Amerike in Rusijo bi se lahko kmalu znašli pred novim izzivom: Rusija uvaja preiskavo, ali so Američani resnično pristali na Luni.

Arhiv Svet24

Predstavnik preiskovalne komisije pri ruski vladi, Vladimir Markin, je za ruske medije pojasnil, da bi taka preiskava lahko uvedla nov pogled na zgodovinska potovanja v vesolje. Ruse namreč skrbi izginotje originalnih posnetkov s pristajanja na Luni leta 1969, kot tudi kje se nahaja kamenje, prineseno z Lune.

»Ne trdimo, da niso leteli do Lune in o tem posneli filma. Toda vsi znanstveni in morda tudi kulturni artefakti so del človeške vrste in njihova izguba je izguba brez primere. Preiskava bo pokazala, kaj se je zgodilo,« je dejal Markin.

Markinove besede pa najverjetneje ne bodo zaskrbele Nase. Že leta 2009 so priznali, da so zaradi varčevalnih ukrepov izbrisali več kot 200.000 posnetkov, med katerimi so bili tudi originalni videoposnetki prvega pristanka na Luni.

Nasi je seveda uspelo priti do kopij teh posnetkov zahvaljujoč televizijskim arhivom. Po drugi strani pa so iz Nase sporočili, da je pesek in kamenje, ki so ga prinesli z Lune pristno.

Zakaj so se Rusi šele po toliko desetletjih odločili za preiskavo? Po neuradnih navedbah naj bi bilo vse skupaj povezano z najpomembnejšo postransko stvarjo na svetu. Markin je na koncu namreč dodal, da so Američani prestopili črto, ko so pričeli s preiskavo o korupciji v krovni nogometni organizaciji FIFA.

NASA