Zanimivosti

Zakaj je večina kengurujev levičarjev?

STA
19. 6. 2015, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Večina kengurujev je glede na izsledke najnovejše študije levičarjev. "Divji kenguruji v Avstraliji in Tasmaniji so pokazali naravno nagnjenost k uporabi leve roke oziroma šape pred desno," pojasnjuje vodilni raziskovalec v študiji Jegor Malašičev z ruske državne univerze v Sankt Peterburgu, ki je preteklosti poučeval različne vrste žab.

Wikipedia

Levičarstvo se je še posebej pokazalo pri sivih in rdečih kengurujih.

V primeru rdečevratih malih vrstah kengurujev valabijev je študija pokazala, da so levičarji le v nekaterih primerih, denimo pri drobnih motoričnih nalogah, kot je čiščenje nosu, nabiranja listja ali upogibanje drevesnih vej, medtem ko desno uporabljajo pri nalogah, kjer je potrebna fizična moč.

"Kar smo dejansko spoznali v resničnosti, uvodoma nismo pričakovali," je pojasnil Malašičev in dodal: "A bolj kot smo opazovali, bolj je postajalo očitno, da je v divjini nekaj resnično novega in zanimivega," je dodal.

Izsledki raziskave so pokazali, da je večina živali v populaciji nagnjenih k temu, da določene naloge opravljajo ali samo z eno ali samo z drugo šapo. Gre za spoznanje, da je asimetrija možganov pri kengurujih zelo podobna asimetriji možganov človeka.

Študija je bila objavljena v reviji Sodobna biologija (Current Biology).