Zanimivosti

Ne želi novih organov: 'Raje umrem, kot ne izpolnim želja.'

M.J.
10. 6. 2015, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Channan Petrides boleha za cistično fibrozo. Bila je že uvrščena na seznam za transplantacijo organov, toda si je premislila zaradi mogočega rizika. Vseeno pa želi izpolniti svoje še neizpolnjene želje.

Facebook

22-letna Channan Petrides, ki so jih pri treh mesecih starosti diagnosticirali cistično fibrozo, je zavrnila transplantacijo jeter in srca, da bi s tem lahko izpolnila svoje neizpolnjene želje. Cistična fibroa je dedna bolezen, ki sproža spremembe v delovanju žlez z zunanjim izločanjem, zaradi česar so poškodovani mnogi organi, še najbolj pa dihalni, prebavni in reproduktivni. Oboleli v povprečju živijo do 40 let, Channanino zdravje pa se je hitro poslabšalo, ko je dopolnila 19 let.

Facebook

»Bila sem normalen otrok, rada sem imela šport, se družila s prijatelji. Ko sem imela 19 let pa sem prekinila zvezo s svojim fantom, zaradi stresa pa sem izgubila na telesni teži. Od tedaj je šlo samo še navzdol. Imela sem številne infekcije, sesedena pljuča,…« razlaga Channan.

Dekle je na državni listi za transplantacijo organov že od leta 2014. Toda pred nedavnim pa se je odločila, da se umakne z nje, saj ve, kakšen je riziko pri tovrstnih transplantacijah. Namesto možnosti, da umre med operacijo, ki bi ji sicer lahko podaljšala življenje, se je raje odločila, da čas, ki ji je ostal izkoristi za stvari, ki si jih želi.

Tudi če bi transplantacija uspela, bi morala celo življenje jemati zdravila, prav tako pa bi bila omejena z številnimi stvarmi. Čeprav njene želje, da odstopi od operacije sprva družinski člani niso dobro sprejeli, ji sedaj pomagajo pri uresničevanju njenih želja.

Do sedaj se je uspela peljati s helikopterjem nad Londonom, spoznala je nogometno moštvo West Ham in dobila avtogram Eda Sheerana. Na njenem seznamu neizvedenih stvari pa je še obisk safarija, vožnja z balonom, obisk Disneylanda in muzeja voščenih lutk Madame Tussaud, velika rojstnodnevna zabava…

Facebook

Njena največja želja pa se je sprehoditi po rdeči preprogi na podelitvi nagrad Brit Awwards. In odkar je svojo željo objavila na Facebooku, jo je dalje delilo več kot 35.000 ljudi.

Facebook