Zanimivosti

Nakup kun pri nas ali na Hrvaškem?

Sašo Avramovič
9. 6. 2015, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Veliko Slovencev se bo med poletnimi počitnicami odpravilo na dopust k našim južnim sosedom, kjer bodo storitve plačevali s hrvaškimi kunami. Pred odhodom pa se verjetno marsikdo sprašuje, ali je pametno evre za hrvaške kune zamenjati že pri nas ali je to cenejše na Hrvaškem (na tamkajšnjih bankah in bankomatih).

Arhiv Svet24

Mi smo odgovore poiskali pri Novi KBM, Raiffeisen Banki, UniCredit Banki in Banki Koper.

Pri Novi KBM pravijo, da je nakup kun odvisen od tečajev, ki jih bodo v trenutku nakupa ponujale banke v Sloveniji ali na Hrvaškem. »Če se turisti odločijo za dvig hrvaških kun neposredno prek bankomatov, je priporočljivo, da prej preverijo, kakšni so stroški dviga gotovine pri posameznih bankah in njihovi menjalni tečaji. Ker je treba upoštevati precej dejavnikov, preden se odločimo za dvig tuje valute na bankomatu, se večina slovenskih turistov odloča za nakup gotovine pri banki, ki v danem trenutku ponuja najugodnejši prodajni tečaj za hrvaške kune,« so sporočili iz Nove KBM. Na včerajšnji dan bi denimo pri njihovi banki za en evro dobili 7,4590 kune oziroma za 100 evrov 745,90 kune.

»Vedno je dobro imeti pri sebi nekaj gotovine in več različnih kartic: debetno kartico Maestro, plačilno-kreditno kartico Visa in plačilno kartico MasterCard.« UniCredit Banka

Pri Raiffeisen Banki svetujejo nakup hrvaških kun v Sloveniji. »Na Hrvaškem je po navadi tečaj manj ugoden, ponekod pri menjavi zaračunavajo tudi provizijo,« so nam sporočili. Na včerajšnji dan bi pri njih za en evro dobili 7,4980 kune  oziroma za 100 evrov 749,80 kune.

Pri Banki Koper priporočajo, da pred odhodom v tujino preverimo različne menjalne tečaje tujih in domačih bank in menjalnic ter se na podlagi teh podatkov odločimo, kje bomo opravili menjavo valute. Včeraj bi pri Banki Koper za en evro dobili 7,4077 kune, ob menjavi 100 evrov pa 740,77 kune.

Na UniCredit Banki pa svetujejo, da se pred potovanjem opremimo z različnimi »plačilnimi instrumenti«. »Pri sebi je vedno dobro imeti nekaj gotovine in več različnih kartic: debetno kartico Maestro, plačilno-kreditno kartico Visa in plačilno kartico MasterCard (ni namreč nujno, da povsod sprejemajo vse vrste kartic).Strankam svetujemo, naj namesto gotovine raje uporabijo kartico.« Pri njih bi včeraj za en evro prejeli 7,41 hrvaške kune oziroma za 100 evrov 740,87 kune.

Če se bomo odločili za dvig hrvaških kun na bankomatih pri naših južnih sosedih, pa je priporočljivo, da prej preverimo, kakšni so stroški dviga gotovine. Ti so odvisni od tega, komitent katere banke smo, kakšno bančno kartico imamo, na katerih bankomatih dvigujemo gotovino itd. »Dvig gotovine na bančnem avtomatu s kartico Maestro zunaj EU ali v državah EU, kjer domača valuta ni evro, znaša 2,50 evra,« pravijo pri Raiffeisen Banki. Pri UniCredit Banki pa pojasnjujejo, da so gotovinski dvigi s kartico Maestro na bankomatih članic skupine UniCredit (na Hrvaškem na primer Zagrebačka banka) brezplačni, za dvige z drugimi karticami pa se obračuna provizija (5-odstotna, min. 12 evrov). Pri Novi KBM medtem pravijo, da je strošek dviga gotovine na Hrvaškem 2,75 evra, razen za mlade, za katere je dvig gotovine na vseh bankomatih brezplačen. »Za kartice z odloženim plačilom znašajo stroški dviga gotovine 5 odstotkov od vrednosti dviga oz. minimalno 6,50 evra,« zaključujejo.