Zanimivosti

Naš Tito je rad tako zelo rad mesil - štruklje...

Črt Kaker
10. 6. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sestra Jovanke Broz, Nada Budisavljević, v knjigi Žarka Jokanovića "Moja sesta Jovanka Broz", odkriva zanimivosti iz življenja Tita in prve dame SFRJ. Dosmrtnega predsednika so med njegovo vladavino obiskale tudi največje filmske zvezde.

arhiv

Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Richard Burton so samo nekatere izmed največjih svetovnih filmskih zvezd, ki jih je v Jugoslaviji gostil Tito. Drug drugega so globoko spoštovali in na Jovanko naredili dober vtis, se spominja Nada Budisavljević.

Sophia Loren je na Brionih skupaj s Titom in Jovanko dopustovala cela dva tedna.

»Enkrat mi je Tito dal pismo, ki ga je prejel od znamenitega Richarda Burtona. Hotela sem videti, kako Burton piše. Pismo je napisal na roko, kar je bilo zame zelo zanimivo. V pismu, ki ga je Barton pisal Titu po zaključku snemanja filma Sutjeska (v njem je Burton odigral lik Tita, op. p.), je zapisal, da mu je nelagodno, ker ga vsi gledajo in primerjajo s Titompove Nada in doda: »Sicer pa mislim, da je bil Tito z Burtonovo igro zelo zadovoljen in da mu je še kako laskalo, da je sprejel vlogo. Treba je vedeti, da sta bila v tistih časih tako Richard Burton kot Elizabeth Taylor na višku slave.«

arhiv

Sophia Loren in njene omake

Nada se knjigi med drugim spominja obiska znamenite italijanske igralke Sophie Loren, ki je bila Titov gost na Brionih. Pripoveduje, da je ob tej priliki na obisk prišla skupaj s svojim komaj dobro leto dni starim sinom. Vsak dan je uživala na plaži, Tito in Jovanka pa sta bila med celotnim obiskom skupaj z njo.

»Sophia si je lase umivala z destilirano vodo in si jih mazala z olivnim oljem. Njena pričeska je bila veličastna. Oboževala je kuhanje in med bivanjem na Brionih je pripravljala omamne omake, enormne količine omak, v katerih se je več ur kuhalo svinjsko in telečje meso ter pršut. Ko sem slišala, da je za to porabila kar osem kilogramov svežega paradižnika, sem bila presenečena. To je bilo res veličastno. Prava specialiteta. In potem so za skupno mizo vse to jedli, bilo je božansko,« je spominja Jovankina sestra.

Titovi štruklji

Nada v knjigi obenem izda, kako je Tito za Sophio Loren pripravil zagorske štruklje. »Testo je razvaljal kot pravi mojster. Ne vem, ali je vedel, koliko posameznih sestavin je potrebnih, a zato je imel kuharja, da mu pomaga,« izda Nada. Kot pravi, je Tito užival v kuhanju, Sophia pa je njegove štruklje naravnost oboževala.

»Enkrat mi je Tito dal pismo, ki ga je prejel od znamenitega Richarda Burtona. Hortela sem videti, kako Burton piše. Pismo je napisal na roko, kar je bilo zame zelo zanimivo.«

»Jovanki v nasprotju s Titom kuhanje ni šlo kaj prida od rok, je pa toliko raje jedla, bila je prava gurmanka. Za Tita, ko sta bila še skupaj, ni kuhala,« se spominja njena sestra. Jovanka je začela kuhati, šele ko je ostala brez svoje velike ljubezni, takrat pa se je začelo tudi temačno obdobje njenega življenja, ko je živela v izolacija, daleč od oči javnosti.

Za konec Nada izda, da Jovanka ni nikoli razmišljala o Titovi smrti. »Ona o tem ni želela razmišljati, saj ni hotela priklicati nesreče

Profimedia