Zanimivosti

Vohun na roki

Marjan Kodelja / Moj mikro
2. 10. 2014, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

»Kaj imaš pa to na roki?« »Nič posebnega. Neko napravo, zaradi katere stric Google ve vse o vsaki minuti mojega življenja.« Tako najlažje razložimo, kaj so pametni trakovi za spremljanje aktivnosti, in hkrati izrazimo zaskrbljenost zaradi še enega potencialnega vdora v zasebnost.

Sonyjev trak smo najbolj nestrpno pričakovali, kar je na papirju obetal največ. Namenjeno mu je, da ga nosimo 24 ur na dan, sedem dni na teden, kadar se prhamo, tečemo, delamo. Ves čas beleži aktivnost, ki jo aplikacija za pametni telefon pretvori v razumljive informacije. Pomembno je, da lahko trak udobno nosimo, in tega lahko, ker ima pašček iz mehkega silikona. Čutimo, da imamo nekaj okoli zapestja, in včasih bomo pogledali na uro. Zaman, ker ta trak nima nikakršnega zaslona in sam po sebi nima pomena, če na telefon ne namestimo aplikacije. Pravzaprav ta spremlja aktivnost uporabnika, trak ji zagotavlja dodatne podatke, predvsem podatke o telesni dejavnosti, kadar uporabnik telefona nima pri sebi. Preprosto rečeno, trak ima tipala, ki zaznavajo uporabnikovo premikanje. Kako jih razume aplikacija, pa je druga stvar. Večino časa dokaj solidno.

Trak beleži uporabnikovo telesno dejavnost, interpretira pa jo aplikacija, ki želi vedeti, ali so povezane z dnevno ali nočno aktivnostjo.

Kombinacija traku z aplikacijo je še najbolj »problematična«. Aplikacija je brezplačna, trak pa načelno lahko kupi vsak, tudi kupec, ki nima Sonyjevega pametnega telefona. Sony pravi, da ni težav, saj oba delujeta na vsakem telefonu, dokler ima ta novejšo različico sistema Android in brezžični vmesnik NFC. Taki pa so vsi novejši telefoni. Težava je nekje drugje. Podatke aplikacija hrani v oblaku. V primeru Sonyjevega telefona v oblaku omrežja Sony Entertainment, pri vseh drugih pa v Googlovem oblaku. Izvoz podatkov iz enega v drugega (za zdaj) ni možen, kar pomeni, da menjava telefona lahko pomeni, da uporabnik nima več dostopa do podatkov za nazaj. Prav tako ne moremo do podatkov v spletni aplikaciji. Vse funkcionalnosti aplikacije so »zaklenjene« na pametni telefon. Sony ima še veliko možnosti za prihodnje izboljšave. 

Ne samo na tem področju. Trak beleži uporabnikovo telesno dejavnost, interpretira pa jo aplikacija, ki želi vedeti, ali so povezane z dnevno ali nočno aktivnostjo. Med načinoma preklopimo z daljšim pritiskom na edini gumb na traku. Ko se namenimo spat, prestavimo v nočni, ko se zbudimo, pa v dnevni način. Marsikdaj pa na to pozabimo. V aplikaciji lahko nastavimo samodejni preklop, tako da določimo, da je na primer trak od 23. do 7. ure v nočnem načinu. Bolje kot nič, vendar ne najbolj natančno. Ne moremo pa v aplikaciji »za nazaj« vnesti časa, ko smo spali. Ko so podatki s traku v aplikaciji in obdelani, tako ostanejo in jih ni več mogoče interpretirati drugače.

Več o tehnologiji tudi na www.mojmikro.si

Podobno velja še za en pomemben podatek. Trak na podlagi štetja korakov izračuna prehojeno ali pretečeno razdaljo, za kar potrebuje dolžino koraka (pri hoji in pri teku). Na podlagi podatkov o teži in višini ju lahko izračuna samodejno, vendar to ni najbolj natančno. Imamo možnost, da podatka vnesemo sami, vendar ju moramo poznati. Najenostavneje ju pridobimo, da odtečemo (obhodimo) nekaj krogov na atletski progi in med tekom štejemo korake. Tudi tu pa ne moremo spreminjati že izračunane razdalje za nazaj.